Home » Natură » Oamenii de știință au confirmat că teoria lui Alan Turing explică misterioasele „cercuri ale zânelor”

Oamenii de știință au confirmat că teoria lui Alan Turing explică misterioasele „cercuri ale zânelor”

Publicat: 28.09.2020

„Cercurile zânelor” sunt unele dintre marile enigme ale naturii, dar și un fenomen extrem de frumos.

O echipă internațională de cercetători a colectat, pentru prima oară, suficiente date pentru a arăta că modelul lui Alan Turing explică tiparele uimitoare de vegetație.

Mai mult, cercetătorii au arătat că iarba care alcătuiește aceste tipare are rol de „eco-inginer” care își modifică mediul ostil și arid din jur, astfel păstrând buna funcționare a ecosistemului.

GALERIE FOTO

Cercetările au fost publicate în The Journal of Ecology.

Modelul lui Alan Turing se aplică în cazul „cercurilor de zâne” din Australia

Cercetători din Germania, Australia și Israel au desfășurat un studiu amănunțit în vestul Australiei. Oamenii de știință au folosit drone, au cartografiat zonele și au colectat date de la o stație meteorologică.

Cercetările sistematice și detaliate au permis, pentru prima oară într-un astfel de ecosistem, testarea completă a teoriei lui Alan Turing. Conceptul lui Turing era că în anumite sisteme, datorită perturbărilor aleatorii și a mecanismului de „reacție-difuzie”, interacțiunea dintre două substanțe difuzabile era suficientă pentru a permite unor tipare de structuri să apară în mod spontan. Fizicienii au folosit acest model pentru a explica tiparele leoparzilor sau a peștilor-zebră. Studiile anterioare au sugerat că teoria ar putea să explice și tiparele ciudate de vegetație, iar acum există destul dovezi care confirmă că modelul lui Alan Turing se aplică și în cazul „cercurilor de zâne” din Australia.

Mai aproape ca niciodată de rezolvarea acestui misterios fenomen

Datele arată că tiparul unic al „cercurilor de zâne” din Australia, care apar doar într-o mică regiune la est de orașul Newman, apare în urma reacțiilor hidrogeologice. De fapt, „cercurile zânelor”, care pot avea un diametru de 4 metri, sunt o sursă esențială de apă pentru vegetația aridă.

De asemenea, cercetătorii au mai explicat că iarba care alcătuiește „cercurile de zâne” crește într-un mod cooperant, modificând mediul înconjurător astfel încât să poate rezista mai bine în ecosistemul extrem de arid, scrie Science Alert.

Oamenii de știință au spus că sunt necesare mai multe studii pentru a valida în continuare modelele matematice, însă, momentan, se pare că am ajuns mai aproape ca niciodată de rezolvarea acestui misterios fenomen.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misterioasele „cercuri ale zânelor” descoperite în deşert şi-au găsit rezolvarea!

Alan Turing, ”iertat” pentru homosexualitate, va fi noul chip de pe bancnota de 50 de lire sterline

Originea bizară a ”cercurilor zânelor” din regiunile deşertice a fost descoperită

Ce sunt enigmaticele „cercuri ale zânelor” din Africa? Un cercetător propune o nouă explicaţie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase