Home » Istorie » Descoperire spectaculoasă pe fundul Mării Baltice: Scafandrii au dat peste o mașinărie Enigma

Descoperire spectaculoasă pe fundul Mării Baltice: Scafandrii au dat peste o mașinărie Enigma

Descoperire spectaculoasă pe fundul Mării Baltice: Scafandrii au dat peste o mașinărie Enigma
Sursa foto: Christian Howe/ Submaris
Publicat: 08.12.2020

Scafandrii germani care căutau plase de pescuit pe fundul Mării Baltice au dat peste o mașină de criptare Enigma, folosită de armata nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, despre care cred că a fost aruncată dintr-un submarin abandonat.

Gândindu-se inițial că a descoperit o mașină de scris prinsă într-o plasă de pescuit pe fundul Golfului Gelting, arheologul Florian Huber și-a dat imediat seama de semnificația istorică a descoperirii.

„Am făcut multe descoperiri palpitante și bizare în ultimii 20 de ani. Însă, niciodată nu am visat că într-o bună zi vom da peste una dintre legendarele mașini Enigma”, a spus Huber.

Armata nazistă a folosit mașinăriile pentru a trimite și primi mesaje secrete în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă criptografii britanici au descifrat codul și au ajutat Aliații să avanseze în lupta pentru controlul asupra Atlanticului.

Cum a ajuns dispozitivul de criptare pe fundul Mării Baltice

La centrul de criptanaliză Bletchley Park, o echipă de britanici condusă de Alan Turing a reușit descifrarea codului, astfel scurtând războiul și salvând mii de vieți.

Cu puțin timp înainte ca Germania să capituleze în mai 1945, echipajele a 50 de submarine, au primit instrucțiuni să-și sabordeze navele în Golful Gelting, în apropiere de granița daneză, pentru a evita confiscarea acestora de către forțele aliate. Din ordine a făcut parte și distrugerea dispozitivelor de criptare.

„Probabil Enigma a fost aruncată din submarin în timpul evenimentelor”, a declarat Huber, de la compania Submaris care desfășfoară misiuni subacvatice de căutare.

Ce vor face scafandrii cu mașinăria Enigma

În total, nemții au scufundat peste 200 de submarinele lor în Marea Baltică și Nordică, la sfârșitul războiului, scrie Reuters.

Enigma, care arată ca o mașină de scris, conținea o tastatură și rotițe care bruiau mesajele. Deși câteva sute de mii de astfel de mașinării au fost produse, doar câteva sute au fost confirmate. O astfel de mașinărie poate fi vândută cu zeci de mii de euro la licitații. Descoperirea, făcută de scafandri în numele organizației pentru mediu WWF în încercarea de a găsi plase de pescuit abandonate care ar putea punea în pericol viața marină, va fi oferită muzeului de archeologie din Schleswig.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primele imagini cu interiorul unei maşinării Enigma, utilizată de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Trei capodopere furate de nazişti, scoase la licitaţie pentru o sumă impresionantă

Maşina de criptare ,,Enigma,” utilizată de germani în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost vândută în România pentru suma de 45.000 de euro – FOTO

”Detest America!” Aproape 150 de documente care aparţineau lui Alan Turing, geniul matematic şi părintele calculatorului care a descifrat codul Enigma al naziştilor, au fost descoperite din întâmplare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase