Home » D:News » Japonia anunță că nu mai poate amâna deversarea apei contaminate de la Fukushima în Oceanul Pacific

Japonia anunță că nu mai poate amâna deversarea apei contaminate de la Fukushima în Oceanul Pacific

Publicat: 10.04.2021

Prim-ministrul japonez Yoshihide Suga a declarat că guvernul a amânat prea mult timp subiectul apei contaminate de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Suga a anunțat că este timpul să înceapă deversarea apei în ocean.

Declarația premierului Suga vine în contextul în care centrala nucleară nu va mai avea în curând spațiu de depozitare a apei radioactive. Mai mult, prim-ministrul Japoniei consideră că planul controversat al deversării apei în Oceanul Pacific „nu poate fi evitat”.

Oficialii japonezi dezbat cea mai bună modalitate de depozitare a apei contaminate de la centrala Fukushima de ani buni, însă planul care pare să fi fost ales este purificarea apei cât mai bine cu putință, diluarea tritiului radioactiv care persistă chiar și după procesul de curățare, iar apoi deversarea apei în decurs de 30 de ani în Oceanul Pacific.

„O sarcină pe care guvernul nu o mai poate amâna”

„Ce anume trebuie făcut cu apa contaminată este o sarcină pe care guvernul nu o mai poate amâna fără să stabilească o politică”, a declarat recent ministrul japonez al comerțului Hiroshi Kajiyama.

Însă, în afara guvernului, planul continuă să fie nepopular, în special în rândul pescarilor care sunt îngrijorați că nimeni nu va mai dori să cumpere pește prins în ape radioactive. Temerile pescarilor sunt rezonabile având în vedere faptul că 15 țări și regiuni restricționează momentan importurile din prefectura Fukushima.

Oficialii japonezi susțin că apa nu va reprezenta un pericol pentru oameni

Suga este așteptat să anunțe o decizie oficială în privința deversării apei contaminate în următoarele zile, scrie Futurism.

Dacă guvernul va aplica această decizie, planul va fi diluarea tritiului radioactiv până la 2,5% din concentrația maximă permisă de standardele naționale înainte ca apa să fie aruncată în ocean. Asta înseamnă că apa nu va reprezenta un pericol pentru oameni, susțin oficialii japonezi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dezastrul nuclear de la Fukushima a lăsat în urmă o semnătură distinctivă. Cercetătorii nu se așteptau la asta

Japonia va deversa peste 1 milion de tone de apă contaminată de la Fukushima în Oceanul Pacific

Schimbare de paradigmă. Autorităţile japoneze vor să asigure alimentarea regiunii Fukushima cu energie verde

În trei ani, centrala de la Fukushima nu va mai avea spaţiu pentru a stoca apa contaminată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase