Home » Natură » Un nor dintr-o furtună deasupra Oceanului Pacific a doborât recordul pentru cea mai scăzută temperatură

Un nor dintr-o furtună deasupra Oceanului Pacific a doborât recordul pentru cea mai scăzută temperatură

Un nor dintr-o furtună deasupra Oceanului Pacific a doborât recordul pentru cea mai scăzută temperatură
Credit foto: Proud & Bachmeier, Geophys. Res. Lett., 2021
Publicat: 04.04.2021

Un nor al unei furtuni extreme care s-a format deasupra Oceanului Pacific în 2018 a atins cele mai scăzute temperaturi înregistrate vreodată, potrivit unui nou studiu.

Norul a atins o temperatură de minus 111 grade Celsius, mult mai rece decât orice alt nor de furtună măsurat vreodată.

Furtunile cu descărcări electrice și cicloanele tropicale pot atinge altitudini foarte mari, până la 18 km deasupra solului, acolo unde aerul este mult mai rece. Însă, această nouă temperatură este la un nivel cu totul diferit. Norul era cu aproximativ 30 de grade Celsius mai rece decât norii tipici de furtuni.

O temperatură fără precedent care forțează limitele senzorilor sateliților actuali

Furtuna severă s-a situat la aproximativ 400 km sud de țara insulară Nauru din Pacificul de Sud-Vest la data 29 decembrie 2018, iar temperatura norilor a fost înregistrată de un senzor cu infraroșu de la bordul satelitului american NOAA-20 care orbitează planeta.

Totuși, furtuna din cazul de față a fost „deosebit de extremă”. „Această furtună a atins o temperatură fără precedent care forțează limitele senzorilor sateliților actuali. Am descoperit că aceste temperaturi scăzute devin tot mai comune”, a explicat Simon Proud, autor principal al noului studiu și cercetător la Universitatea Oxford.

Ce ar fi produs furtuna din 2018?

În ultimii trei ani, oamenii de știință au înregistrat același număr de temperaturi extrem de reci în nori precum în cei 13 ani anteriori. „Asta este important pentru că furtunile și norii mai reci au tendința să devină tot mai severi și mai periculoși pentru oamenii de la sol, din cauza fulgerelor, vântului și a grindinei”, a adăugat Proud.

Furtuna din cazul de față ar fi fost amplificată de o combinație de apă foarte caldă din regiune și un vânt care se deplasa spre est. Cu toate acestea, nu este clar de ce aceste temperaturi scăzute în norii de furtună devin tot mai comune, potrivit Science Alert.

„Trebuie acum să înțelegem dacă acest fenomen este cauzat de schimbările climatice sau de așa-zisa furtună perfectă de condiții meteorologice”, a mai precizat Proud.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce sunt temperaturile din deșert atât de scăzute pe timpul nopții

Schimbările climatice. Cum s-ar resimți o încălzire globală cu +4 grade Celsius?

Ce ar putea însemna pentru Europa un eveniment iminent de încălzire stratosferică la Polul Nord

Criza climatică ar putea cauza o deplasare a centurii tropicale a Pământului, punând în pericol siguranța alimentară

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase