Astronautul Michael Collins a murit. Fără el, misiunea Apollo 11 nu ar fi reușit

29 04. 2021, 10:22

Astronautul american Michael Collins, membru al misiunii Apollo 11, a murit la vârsta de 90 de ani. Decesul s-a produs miercuri, iar anunțul a fost făcut de familie.

Astronautul Michael Collins a fost unul dintre cei trei membri ai misiunii Apollo 11, din 1969. El s-a aflat la cârma modulului de comandă de pe orbita lunară, în timp ce Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au pus piciorul pe Lună.

Michael Collins a pilotat modulul de comandă, la 60 de mile deasupra prietenilor săi, ceea ce a făcut această experiență unică, potrivit BBC.

Collins a murit, miercuri, la vârsta de 90 de ani, după „o luptă curajoasă” cu cancerul, a anunțat familia.

Buzz Aldrin, în vârstă de 91 de ani, este în prezent singurul supraviețuitor al misiunii Apollo 11.

„Dragă Mike, oriunde ai fost sau vei fi, vei avea întotdeauna focul care să ne trimită cu îndemânare către noi culmi și către viitor. Ne va fi dor de tine. Odihnește-te în pace”, a transmis Aldrin printr-un mesaj.

Mărturii de la aselenizarea Apollo 11

Potrivit familiei sale, „Mike a înfruntat mereu provocările vieții cu grație și umilință și a înfruntat provocarea finală în același mod”.

În 16 iulie 2019, Michael Collins a vizitat Centrul Spațial Kennedy din Florida, de unde în urmă cu 50 de ani pleca în celebra misiune prin care s-a realizat în premieră aselenizarea de către pământeni.

„Unda de șoc de la puterea rachetei te lovește. Îți tremură întregul corp. Acest lucru îți oferă un concept complet diferit despre ceea ce înseamnă cu adevărat puterea… Am simțit greutatea lumii pe umerii noștri, știam că toată lumea ne privește, prieten sau dușman”, a povestit el atunci.

Neil Armstrong și Buzz Aldrin au atras cea mai mare atenție după prima aterizare istorică pe Lună, din 1969. Michael Collins a fost, însă, la fel de important pentru ca misiunea să aibă succes.

Michael Collins a pilotat modulul Apollo 11 care a adus primul om pe Lună

În calitate de pilot al modulului de comandă, Collins a rămas pe orbita lunară, în timp ce Neil și Buzz au pășit pe suprafața satelitului natural al Pământului. A realizat manevre cruciale în spațiu, necesare pentru a ajunge pe Lună.

Michael Collins, Neil Armstrong și Buzz Aldrin (astronauții Apollo 11) / Credit foto: Profimedia

Deși a recunoscut că nu s-a bucurat de aceeași apreciere publică ca ceilalți doi, Michael Collins a afirmat, „cu toată sinceritatea, că a fost încântat de locul” pe care l-a avut în cadrul misiunii.

După ce a plecat de la NASA, a petrecut o scurtă vreme în politică, dar mai târziu s-a retras în Florida, unde a pictat și a scris.

Apollo 11 a intrat în istorie ca prima misiune spaţială care a reuşit să pună un om pe suprafaţa Lunii. La 20 iulie 1969, astronauţii americani Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au înfipt steagul american pe suprafața selenară, încununând 8 ani de eforturi depuse de NASA.

Fără Michael Collins, pilotul modulului principal, Apollo 11 nu ar fi reușit.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce este aceasta cea mai interesantă fotografie din toate timpurile

Prima aselenizare, văzută dintr-o altă perspectivă. Ce au descoperit cercetătorii la bordul navetei Apollo 11 – FOTO

Povestea replicii sovietice la Apollo 11. Nu a reuşit să pună un om pe Lună, dar a alimentat consipraţiile legate de regizarea aselenizării americane

Oamenii care au lansat misiunea Apollo 11