Home » D:News » Blue Origin va trimite primul turist în spațiu

Blue Origin va trimite primul turist în spațiu

Blue Origin va trimite primul turist în spațiu
Credit foto: Blue Origin
Publicat: 07.05.2021

Compania spațială Blue Origin, deținută de miliardarul american Jeff Bezos, a anunțat că va lansa primul turist în spațiu în 20 iulie.

Compania nu a anunțat care va fi prețul unui loc la bordul vehiculului spațial New Shepard, însă va organiza o licitație publică pentru un loc la prima lansare Blue Origin cu echipaj.

Compania lui Jeff Bezos a anunțat că va derula până în 19 mai o licitație online secretă, iar ofertele pot ajunge până la 50.000 de dolari, compania cerând informații de identificare suplimentare și un depozit de 10.000 de dolari pentru ofertele mai mari.

Ulterior, începând cu 19 mai, Blue Origin va organiza o licitație publică înainte de licitația online finală, transmisă în direct, în 12 iunie.

„Vom scoate la licitație primul loc în beneficiul fundației noastre Club For The Future (organizație care sprijină tinerii să urmeze cariere științifice n.r.)”, se arată în prezentarea Blue Origin.

New Shepard poate transporta șase persoane în spațiu

New Shepard este conceput să transporte până la șase persoane, într-o plimbare dincolo de marginea spațiului. Nu se știe încă câți astronauți vor fi în capsula care va trimite și primul turist în spațiu, în 20 iunie.

În testele de zbor efectuate anterior, capsulele s-au înălțat până la o altitudine de peste 100 de kilometri. Capsula are ferestre mari pentru a le oferi pasagerilor o vedere cât mai bună a peisajului. Aceștia vor petrece câteva minute în gravitație zero înainte de a reveni pe Pământ.

Compania nu a lansat până acum niciun test New Shepard cu pasageri la bord. Blue Origin a testat racheta și capsula de mai multe ori fără echipaj, ultimul având loc luna trecută la baza companiei din deșertul Texas.

Racheta este lansată pe verticală, cu propulsorul care se detașează și revine pe uscat pe o placă de beton din apropiere. Capsula își va continua drumul până va atinge o altitudine minimă de 100 de kilometri. La întoarcere, capsula este încetinită de un set de parașute, înainte de a ateriza încet în deșert, potrivit CNBC.

52 de ani de la Apollo 11

Anunțul Blue Origin a venit cu prilejului celei de-a 60-a aniversări a zborului Mercury-Redstone 3, care l-a transportat pe astronautul Alan Shepard – după care Blue Origin și-a numit sistemul de rachete – în primul zbor cu echipaj în spațiu al SUA.

Alan Shepard a fost primul astronaut american care a ajuns în spațiu, în 1961, și al doilea din lume care a obținut această reușită, după cosmonautul rus Iuri Gagarin.

În 20 iulie, când Blue Origin vrea să trimită primul turist în spațiu, se vor celebra și 52 de ani de la aselenizarea Apollo 11.

Vă recomandăm să citiți și:

Naveta spaţială ”New Shepard”, a lui Jeff Bezos, a realizat un zbor istoric. ”Am aşteptat acest moment de foarte mult timp” – VIDEO

Jeff Bezos anunță că prima femeie pe Lună va fi transportată de Blue Origin, compania sa

Cea mai nouă navă spațială din flota Virgin Galatic. Ce spune Richard Branson despre vehicul

Astronautul Michael Collins a murit. Fără el, misiunea Apollo 11 nu ar fi reușit

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase