Home » D:News » Autoritățile din Ucraina au confiscat un lot de votcă Atomik, produsă din mere cultivate la Cernobîl

Autoritățile din Ucraina au confiscat un lot de votcă Atomik, produsă din mere cultivate la Cernobîl

Publicat: 12.05.2021

Autoritățile din Ucraina au confiscat peste 1.500 de sticle de votcă produsă din merele cultivate în zona de excludere din jurul centralei nucleare Cernobîl.

Băutura, numită Atomik, este primul produs de consum care provine din zonă de la dezastrul din anul 1986, potrivit The Chernobyl Spirit Company. Aceasta este compania din spatele băuturii și este alcătuită din oameni de știință care desfășoară cercetări în zona de excludere de la Cernobîl.

Acesta este primul lot produs de companie și ar fi trebuit să ajungă în Regatul Unit. Însă, lotul a fost descoperit de autorități. Totuși, în mod surprinzător, intervenția autorităților pare să nu aibă legătură cu faptul că votca provine de la locul dezastrului nuclear.

„Încă mai credem că adevărul va birui”

„Se pare că ei ne acuză că am fi falsificat timbrele ucrainene de acciză, însă nu prea are sens având în vedere că sticlele sunt pentru piața din Regatul Unit și sunt în mod clar etichetate cu timbre britanice de acciză”, a explicat Jim Smith, profesor de știință ecologică la Universitatea din Portsmouth și fondatorul companiei, potrivit Futurism.

„Acțiunile forțelor de ordine din Ucraina afectează reputația țării. Încă mai credem că adevărul va birui”, a precizat Elina Smirnova, avocat pentru compania care a produs alcoolul din merele cultivate în apropiere de Cernobîl.

Locuri de muncă și investiții în zonele afectate de Cernobîl ale Ucrainei

Compania mai susține că procesul de distilare reduce îndeajuns de mult radioactivitatea din cereale astfel încât votca Atomik este sigură pentru consum.

„Muncim din greu pentru a pune pe picioare o afacere care aduce locuri de muncă și investiții în zonele afectate de Cernobîl ale Ucrainei și să susținem comunitatea cu 75% din profitul pe care îl obținem. Încercăm din răsputeri să reușim să comercializăm băutura, însă nu o putem vinde încă”, a mai spus Smith.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Nivelurile de radiații de la Cernobîl sunt încă dăunătoare

Ucraina: Autorităţile sovietice ştiau că centrala nucleară de la Cernobîl era periculoasă

Niveluri de radiații periculoase, descoperite la recoltele din afara zonei de excludere de la Cernobîl

Ruinele de la Cernobîl ar putea fi incluse în curând în patrimoniul mondial UNESCO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase