Home » Stiinta » Niveluri de radiații periculoase, descoperite la recoltele din afara zonei de excludere de la Cernobîl

Niveluri de radiații periculoase, descoperite la recoltele din afara zonei de excludere de la Cernobîl

Ioana Matei 12.23.2020
Niveluri de radiații periculoase, descoperite la recoltele din afara zonei de excludere de la Cernobîl
Sarcofagul din jurul reactorului care a explodat la Cernobîl. Sursa foto: Unsplash

Recoltele crescute în apropiere de Cernobîl încă mai sunt contaminate cu radiații de la dezastrul nuclear din 1986, potrivit noilor cercetări.

Un nou studiu arată că oamenii de știință au descoperit că grâul, orzul, ovăzul și secara crescute în această zonă conține doi izotopi radioactivi, stronțiu 90 și cesiu 137, în cantități peste limitele considerate sigure pentru consum.

„Descoperirile noastre indică o contaminare și expunere umană continuă, agravată de lipsa monitorizării din partea autorităților”, a explicat David Santillo, unul dintre autorii studiului și om de știință la Laboratoarele de Cercetare ale Greenpeace de la Universitatea Exeter, referindu-se la faptul că Guvernul Ucrainei a suspendat programul de monitorizare a bunurilor radioactive în 2013.

Cercetătorii au colectat mostre din afara zonei de excludere de la Cernobîl

Santillo și colegii săi, în colaborare cu cercetători de la Institutul Ucrainean de Radiologie Agricolă, au analizat 116 mostre de cereale, colectate între 2011 și 2019, din districtul Ivankiv din Ucraina, aflat la aproape 50 de kilometri de centrala nucleară.

Regiunea este în afara zonei de excludere de la Cernobîl, care acoperă o rază de 48 de kilometri în jurul centralei care a fost evacuată în 1986 și a rămas părăsită de atunci. Oamenii de știință au descoperit că izotopii radioactivi, în special stronțiu 90, erau peste limita sigură pentru consum în 48% dintre mostre. Totodată, cercetătorii au mai descoperit că mostrele de lemn colectate din aceeași regiune între 2015 și 2019 prezentau niveluri de stronțiu 90 peste limita de siguranță pentru lemnele de foc, potrivit Live Science.

Motivul pentru contaminarea continuă a recoltelor

Cercetătorii cred că radiația persistentă din lemn ar putea fi motivul pentru contaminarea continuă a recoltelor, după aproape 35 de ani de la cel mai grav accident din istoria nucleară civilă. Atunci când au analizat cenușa de lemn de la cuptoarele domestice, oamenii de știință au descoperit că nivelurile de stronțiu 90 erau de 25 de ori mari mari decât limita de siguranță. Localnicii folosesc această cenușă, precum și cenușa de la termocentrala locală, pentru a-și fertiliza recoltele, astfel că radiația continuă să treacă prin sol.

Cu toate acestea, simulările computerizate sugerează că recoltele ar putea fi crescute în „siguranță” în această regiune dacă procesul repetat de contaminare ar fi sistat. Cercetătorii solicită ca Guvernul ucrainean să repornească programul de monitorizare și să creeze un sistem pentru eliminarea în mod corespunzător a cenușii radioactive.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ruinele de la Cernobîl ar putea fi incluse în curând în patrimoniul mondial UNESCO

Robotul Spot a măsurat nivelul de radiații de la Cernobîl

Nivelurile de radiații de la Cernobîl sunt încă dăunătoare

Fungii de la Cernobîl ar putea să îi protejeze pe astronauți de radiațiile cosmice