Home » D:News » Cât costă o plecare în spațiu ca turist? Oferta primită de Blue Origin

Cât costă o plecare în spațiu ca turist? Oferta primită de Blue Origin

Cât costă o plecare în spațiu ca turist? Oferta primită de Blue Origin
Credit foto: Blue Origin
Publicat: 21.05.2021

Blue Origin, compania de rachete a miliardarului Jeff Bezos, a dezvăluit că a primit 2,4 milioane de dolari pentru un loc în nava sa spațială New Shepard. Este cea mai mare ofertă primită în timpul celei de-a doua runde a licitației aflată încă în desfășurare și care are ca obiectiv final stabilirea primului turist care va călători în spațiu.

Compania a declarat că a primit peste 5.200 de oferte din 136 de țări în prima rundă de licitație, însă nu a putut face public care a fost cea mai mare deoarece s-a derulat în sistem închis.

A doua rundă a început de la o ofertă inițială de 1,4 milioane de dolari, potrivit site-ului Blue Origin.

Procesul va dura până pe 10 iunie și va fi urmat de etapa finală, din 12 iunie, când va avea loc o licitație online în direct.

Compania de rachete intenționează să realizeze în 20 iulie prima sa excursie suborbitală cu nava spațială New Shepard chiar în ziua în care se vor împlini 52 de ani de la aselenziarea Apollo 11. Dacă va avea loc, va fi un moment important într-o competiție care va da startul unei noi ere a călătoriilor spațiale comerciale private.

Vehiculul New Shepard poate duce șase oameni în spațiu

New Shepard, un vehicul spațial mixt alcătuit dintr-o rachetă și o capsulă, a fost conceput pentru a zbura în mod autonom cu șase pasageri la bord până la o altitudine de 100 de km deasupra Pământului în spațiul suborbital.

Capsula are ferestre mari pentru a le oferi pasagerilor o vedere cât mai bună a peisajului. Aceștia vor petrece câteva minute în gravitație zero înainte de a reveni pe Pământ.

Compania nu a lansat până acum niciun test New Shepard cu pasageri la bord. Blue Origin a testat racheta și capsula de mai multe ori fără echipaj, ultimul având loc în aprilie la baza companiei din deșertul Texas.

Racheta este lansată pe verticală, cu propulsorul care se detașează și revine pe uscat pe o placă de beton din apropiere. Capsula își va continua drumul până va atinge o altitudine minimă de 100 de kilometri. La întoarcere, capsula este încetinită de un set de parașute, înainte de a ateriza încet în deșert.

Reuters scria în 2018 că Blue Origin intenționa să perceapă pasagerilor cel puțin 200.000 de dolari pentru o călătorie, pe baza evaluării planurilor publice ale companiei rivale Virgin Galactic Holdings Inc, deținută de miliardarul Richard Branson, și a altor considerente. Este posibil ca intenția miliardarului Jeff Bezos să se fi schimbat între timp având în vedere suma de la care a pornit a doua rundă a licitației.

Vă recomandăm să citiți și:

Blue Origin protestează după ce NASA a acordat SpaceX un contract extrem de valoros

Companiile Virgin Galactic și Blue Origin ar putea trimite în curând oamenii de știință ai NASA în spațiu

SOLUŢIA fondatorului Blue Origin pentru a salva planeta

New Shepard, racheta suborbitală a americanilor de la Blue Origin, a realizat cu succes cel de-al patrulea său zbor – VIDEO

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase