Home » D:News » Rusia s-a lăudat cu mica flotă de submarine nucleare de atac din clasa Sierra

Rusia s-a lăudat cu mica flotă de submarine nucleare de atac din clasa Sierra

Publicat: 30.05.2021
Rusia s-a lăudat cu mica flotă de submarine nucleare de atac din clasa Sierra
Sursa foto: TV Zvezda Youtube

O filmare publicată de canalul de televiziune oficial al Ministerului Apărării din Rusia a oferit imagini din interiorul submarinelor nucleare Sierra ale țării, inclusiv cu sistemele de detectare. Filmarea arată spațiile de la interior, inclusiv una dintre capsulele pentru evacuare în caz de urgență aflate la bordul submarinelor rusești.

Totodată, filmarea oferă detalii despre diversele măsuri de protecție folosite de Marina Rusiei, inclusiv scafandri înarmați cu arme subacvatice speciale și lansatoare care pot fi utilizate pentru a ataca forțele inamice la mici adâncimi.

Episodul transmis de canalul TV Zveda, care poate fi vizionat și pe platforma YouTube, a vizat submarinele 945 și 945A ale Marinei rusești. Acestea mai sunt cunoscute în Rusia drept Barrakuda și Kondor, în timp ce NATO le numește submarine din clasa Sierra I și Sierra II.

Chiar în primul minut al episodului, camera de filmat îl surprinde pe Pskov, al doilea submarin construit din clasa Sierra II și ultimul dintre cele patru nave construite din clasa Sierra. Elementele „sistemului de detectare a obiectelor”, cunoscut în Rusia ca sistemul Obnarujenia Kilvaternovo Sleda sau SOKS, sunt complet vizibile în videoclip.

Afișe cu submarine și aeronave utilizate de SUA, lipite pe pereții submarinului

De asemenea, videoclipul arată și un catarg relativ mic care pare asemănător cu cel asociat cu rețeaua SOKS de pe unele submarine nucleare 971, cunoscute și sub denumirea de nave din clasa Akula de către NATO. Trebuie menționat faptul că catargul de pe Pskov nu are proeminențele observate pe cel asociat cu SOKS de pe unele nave Akula și ar putea să nu aibă legătură cu sistemul de senzori.

Interesant este că celălalt submarin din clasa Sierra II, Nizhniy Novgorod, nu are catargul mic deasupra pânzei, deși pe acesta se pot vedea proeminențele, scrie The Drive.

Sursa foto: TV Zvezda Youtube

Imaginile mai includ și diferite cadre cu interiorul submarinului Nizhniy Novgorod, inclusiv centrul principal de comandă de la bord, acolo unde porțiuni semnificative sunt estompate. Pe pereții submarinului pot fi observate diverse afișe cu detalii despre nave de război, submarine și aeronave utilizate de Statele Unite ale Americii și de alți potențiali inamici.

Unele dintre cele mai capabile submarine de atac

Sistemele de detectare din cazul de față au fost aproape mereu asociate cu submarinele sovietice și, ulterior, cele rusești, cu toate că și alte țări au explorat conceptul de-a lungul anilor, inclusiv, destul de recent, Marina Regatului Unit. Din ceea ce se știe despre diferitele sisteme SOKS, care au apărut pentru prima dată în anii 1960, acestea sunt concepute în primul rând pentru a detecta alte submarine prin identificarea schimbărilor în densitatea apei.

SOKS este doar unul dintre motivele pentru care submarinele Sierra II, primele fiind date în folosință în 1990 și fiind considerate a fi foarte silențioase, astfel că sunt dificil de detectat și urmărit, rămân unele dintre cele mai capabile submarine de atac din flota Marinei rusești de astăzi . Corpurile lor din aliaj de titan reprezintă un alt subiect central a videoclipului, așa cum arată clar și titlul „Submarine de titan”. Titanul oferă o rezistență suplimentară și permite acestor submarine să se scufunde la adâncimi mai mari decât omologii lor din oțel.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Submarine rusești au spart gheața din Arctica și au ieșit la suprafață simultan „pentru prima oară în istoria Marinei”

Cum ”vânezi” un submarin? Tactici militare folosite de către comandanții navelor de război

O ursoaică și puiul ei, împușcați după ce au urcat pe un submarin nuclear rusesc

Un deputat sud-coreean acuză Coreea de Nord că ar fi construit submarine cu sisteme balistice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase