Home » D:News » Ce ar fi putut cauza prăbușirea blocului de 12 etaje din Miami?

Ce ar fi putut cauza prăbușirea blocului de 12 etaje din Miami?

Publicat: 01.07.2021

În dimineața zilei de 24 iunie, o parte dintr-un complex de apartamente din Surfside, Florida, SUA, s-a prăbușit brusc. În decurs de numai 11 secunde, 55 dintre cele 135 de unități ale blocului de 12 etaje s-au prăbușit.

Acum, căutările pentru supraviețuitori continuă, iar experții încearcă să afle care ar fi fost cauzele catastrofei. Cel puțin 12 oameni au murit, iar alți 149 sunt încă dispăruți. Deocamdată, degradări structurale, proiectarea eronată sau surparea terenului de sub clădire au fost sugerate drept posibile cauze pentru dezastru.

Allyn Kilsheimer, inginer veteran care a investigat bombardarea clădirii federale din Oklahoma City (1995) și bombardarea World Trade Center (1993), a analizat fundația clădirii și a căutat fisuri, scurgeri și orice fel de intruziuni a pânzei freatice sau apei sărate. Kilsheimer a subliniat că prăbușirea clădirilor este deseori cauzată de mai mulți factori.

„Ceva oribil s-a întâmplat. Nu este rezultatul fisurilor din beton”

Spre exemplu, în octombrie 2018, inginerul Frank Morabito a descris mai multe îngrijorări despre blocul din Surfside, numit Champlain Towers South Condo, într-un raport pe care îl pregătise pentru asociația blocului. Morabito a subliniat că terasa piscinei și ghivecele exterioare nu erau înclinate astfel încât să permită scurgerea adecvată a apei, ceea ce a dus la „degradări structurale majore” în timp. Această eroare de proiectare poate fi observată chiar în documentele originale elaborate pentru construirea clădirii în urmă cu 40 de ani.

Sursa foto: Profimedia

Apa de pe terasa piscinei cauzase daune asupra stratului de beton, iar garajul situat sub piscină prezenta semne de stres structural, sub forma unor fisuri „considerabile” și a barelor de consolidare care erau expuse și corodate în diverse locuri. „Deși unele dintre aceste avarii sunt minore, mare parte din deteriorări trebuie să fie reparate cât mai curând. Avariile se vor extinde dacă sistemul de hidroizolarea nu este înlocuit”, scria Morabito.

Cu toate acestea, având în vedere vârsta clădirii, avariile raportate „erau destul de tipice”, a declarat Kenneth Direktor, avocat pentru asociația blocului. „Ceva oribil s-a întâmplat. Nu este rezultatul fisurilor din beton”, a adăugat avocatul.

Ce au declarat unii locuitori cu puțin timp înainte de prăbușirea clădirii?

Raportul din 2018 nu a sugerat că blocul ar fi în pericol de prăbușire, iar, în general, experții nu sunt siguri încă de faptul că deteriorarea betonului și corodarea ar fi fost singurii factori pentru prăbușirea clădirii.

Totuși, filmări cu dezastrul „sugerează o problemă legată de fundație, posibil corodare sau alte avarii la nivel inferior”, a explicat inginerul Donald Dusenberry. Un locuitor a declarat că a văzut un fel de gaură apărută în apropiere de piscină chiar înainte de prăbușirea parțială, fapt ce susține ideea că prăbușirea a început în subteran. În timpul unei conversații la telefon cu soțul său, Cassie Stratton, un alt locuitor al clădirii, a menționat că poate vedea gaura din apartamentul său de la etajul 4. La scurt timp, convorbirea telefonică s-a întrerupt.

„Cu siguranță, nu putem exclude o eroare de proiectare sau construire”

„Cu siguranță, nu putem exclude o eroare de proiectare sau construire care a persistat timp de 40 de ani. Totuși, nu este cert faptul că o corodare legată de apă a cauzat prăbușirea”, a mai precizat Dusenberry, citat de Live Science.

O altă explicație pentru prăbușire ar fi o dolină sau o gaură care a apărut sub armatura de beton de sub clădire, astfel cauzând o parte din armatură să se deplaseze în timp ce restul a rămas pe loc, a explicat David Peraza, inginer structural la Exponent, o firmă de consultanță științifică și inginerească. „Trebuie investigată și posibilitatea unui fenomen geologic apărut sub clădire care ar fi putut cauza prăbușirea”, a adăugat Peraza.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Explozia din Beirut a fost una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie

Explozia din Beirut a fost atât de violentă încât a perturbat ionosfera Pământului

Prăbușirea ghețarului din Himalaya reprezintă doar începutul unui proces pe termen lung

Imagini noi de la Cascada Bigăr, realizate cu drona. Nu micșorarea debitului ar fi dus la prăbușire

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase