Home » Istorie » Lampă cu o față umană grotescă, descoperită în tunelurile antice ale orașului Ierusalim

Lampă cu o față umană grotescă, descoperită în tunelurile antice ale orașului Ierusalim

Lampă cu o față umană grotescă, descoperită în tunelurile antice ale orașului Ierusalim
Credit foto: Eliyahu Yanai, Kobi Rathi, Dafna Gazit - Autoritatea Antichităților din Israel
Publicat: 20.05.2021

Arheologii care desfășurau lucrări de excavare în tunelurile antice sub orașul Ierusalim au descoperit un talisman misterios, anume o lampă cu ulei, veche de 2.000 de ani, făcută din bronz și în formă de jumătate de chip uman grotesc.

Obiectul a fost îngropat intenționat în fundația unei clădiri care datează din perioada romană a orașului (aproximativ între 63 și 300 e.n.), în urma distrugerii orașului și a celui de-al Doilea Templu de către forțele romane în 70 e.n. Lampa ar fi fost îngropată în fundația clădirii pentru a aduce noroc, au spus cercetătorii.

„Ofrandele din fundații erau răspândite în lumea antică și erau menite să aducă noroc și pentru a asigura viață îndelungată pentru clădire și ocupanții săi. Ofrandele erau adesea îngropate sub podea sau în fundație”, au explicat Yuval Baruch și Ari Levy, arheologi la Autoritatea Antichităților din Israel.

Niciun alt obiect asemănător nu a fost descoperit vreodată în Ierusalim

Starea lămpii este impecabilă, iar fitilul original încă este situat în interior. Cel mai probabil, lampa a fost făcută de un artist roman și cuprinde motive grotești care aduc aminte de măștile teatrale romane. Vârful lămpii are forma unei semiluni, în timp ce mânerul a fost creat în forma unei frunze de acantă. Niciun alt obiect asemănător nu a fost descoperit vreodată în Ierusalim, iar descoperirea ridică mari semne de întrebare, potrivit Live Science.

Credit foto: Eliyahu Yanai, Kobi Rathi, Dafna Gazit – Autoritatea Antichităților din Israel

Spre exemplu, de ce este această clădire atât de specială încât a fost nevoie de un talisman? Potrivit oamenilor de știință, totul ar putea avea de-a face cu locul în care este situată clădirea, chiar pe o arteră antică cunoscută drept Drumul Pelerinajelor. Prezența lămpii aici „demonstrează importanța zonei chiar și după distrugerea celui de-al Doilea Templu”, au spus cercetătorii.

O descoperire similară făcută la Budapesta în 2012

Un alt aspect misterios este faptul că lampa este aparent tăiată în două bucăți. Oare era menită să fie instalată pe o suprafață plată sau mai există o lampă identică concepută pentru a o completa pe aceasta?

Un indiciu a venit la o săptămână după descoperirea lămpii, atunci când cercetătorii din Ungaria au găsit o lampă similară, făcută din bronz și înfățișând o față umană grotescă, în Budapesta în anul 2012.

Potrivit oamenilor de știință din Ungaria, lampa lor are o mică deschizătură pe partea sa plată, ca și cum o altă piesă ar fi putut să fie conectată chiar acolo. În schimb, lampa din Ierusalim are o proeminență în aproximativ același loc. Ar putea fi aceste lămpi, separate de mii de kilometri, două jumătăți din același obiect? Cercetătorii speră să afle cât mai curând cu ajutorul analizelor 3D.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cine a făcut misterioasele cruci de pe zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim

Un mic tezaur de  monede din aur, descoperit în Ierusalim

O aşezare mai veche decât piramidele egiptene, descoperită în apropierea Ierusalimului. Are o importanţă şi o valoare uriaşă

Comori rare antice care poartă nume biblice au fost descoperite în Ierusalim

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase