Home » D:News » Peste 8 miliarde de oameni, expuși riscului de malarie şi febra Dengue din cauza crizei climatice

Peste 8 miliarde de oameni, expuși riscului de malarie şi febra Dengue din cauza crizei climatice

Peste 8 miliarde de oameni, expuși riscului de malarie şi febra Dengue din cauza crizei climatice
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 15.07.2021

Peste 8 miliarde de oameni ar putea fi expuşi riscului de malarie şi febră Dengue până în 2080 dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească fără întrerupere, arată un studiu făcut de cercetătorii britanici.

Malaria şi febra Dengue se vor răspândi şi vor ajunge la miliarde de oameni, conform noilor proiecţii.

Cercetătorii prezic că 4,7 miliarde de oameni ar putea fi ameninţaţi de cele mai importante boli transmise de ţânţari, comparativ cu cifrele din anii 1970-1999.

Cifrele se bazează pe proiecţiile unei creşteri a populaţiei de aproximativ 4,5 miliarde şi o creştere a temperaturii de aproximativ 3,7 grade Celsius până în 2100.

Studiul condus de London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) şi publicat în revista Lancet Planetary Health a constatat că, dacă nivelurile de emisii continuă să crească la ritmurile actuale, efectul asupra temperaturilor globale ar putea prelungi anotimpurile de transmitere a bolilor cu mai mult de o lună pentru malarie şi cu patru luni pentru Dengue, în următorii 50 de ani, potrivit The Guardian.

Reducerea emisiilor ar putea împiedica milioane de oameni să se îmbolnăvească de malarie şi Dengue

Felipe J Colón-González, profesor asistent la LSHTM şi unul dintre autorii raportului, a declarat: „Această lucrare sugerează cu tărie că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea împiedica milioane de oameni să se îmbolnăvească de malarie şi Dengue. Dar factorii de decizie politică şi oficialii din domeniul sănătăţii publice ar trebui să se pregătească pentru toate scenariile, inclusiv pentru cele în care emisiile rămân la niveluri ridicate. Acest lucru este deosebit de important în zonele care sunt în prezent fără riscul acesta şi în care este probabil ca sistemele de sănătate să nu fie pregătite pentru focare majore”.

Malaria ucide mai mult de 400.000 de persoane în fiecare an, în special copii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În 2019, peste 90% din aproximativ 230 de milioane de cazuri au avut loc în Africa. În prezent, terapia combinată pe bază de artemisinină este cel mai bun tratament disponibil pentru cea mai periculoasă formă de malarie care reprezintă 90% din cazuri, potrivit Mediafax.

Dengue nu are tratament specific. Boala este sub-raportată, cu aproape jumătate din populaţia lumii la risc. Se estimează că Dengue infectează între 100 şi 400 de milioane de oameni în fiecare an, ucigând 20.000.

Unele ţări, precum Eritreea, Sudanul şi Columbia, au înregistrat o reapariţie semnificativă a malariei în ultimii ani, a declarat Rachel Lowe, profesor asociat la LSHTM şi un alt autor al studiului. Numărul cazurilor de Dengue raportate la OMS a crescut de peste opt ori în ultimele două decenii, de la 505.430 în 2000 la 5,2 milioane în 2019, a adăugat ea.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase