Home » Natură » Unde este cel mai fierbinte loc de pe Terra? În niciun caz în Valea Morții

Unde este cel mai fierbinte loc de pe Terra? În niciun caz în Valea Morții

Valea Morții/ Credit foto: Pixabay
Publicat: 25.05.2021

Deseori se spune că Valea Morții, din California, este cel mai fierbinte loc de pe Pământ, deținând un record de temperatură omologat de 56,7 grade Celsius, însă aceasta este doar căldura aerului.

Noi cercetări privind cele mai extreme temperaturi de suprafață ale Pământului au descoperit că deșertul iranian Lut (Dasht-e Lut) și deșertul Sonora din America de Nord sunt cele mai fierbinți locuri de pe Terra.

Potrivit datelor satelitare de înaltă rezoluție, înregistrate în ultimele două decenii, terenul din aceste două regiuni se poate încălzi uneori chiar și până la o temperatură uimitoare de 80,8 ° C.

În deșertul Lut de înregistrează cea mai ridicată temperatură a suprafeței terestre din lume. Între 2002 și 2019, în acest petic de nisip s-au înregistrat în mod regulat temperaturi extreme, probabil pentru că este amplasat între munți, care captează aerul cald deasupra dunelor, în special părțile acoperite de roca vulcanică neagră, potrivit Science Alert.

Deșerturile Lut și Sonora au bătut recordurile de temperatură

Noile descoperiri susțin un studiu anterior, publicat în 2011, care a descoperit că deșertul Lut era unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ.

Între 2004-2007 și 2009, această porțiune de nisip a cunoscut cele mai ridicate temperaturi de suprafață de pe Pământ. În 2005, datele inițiale au constatat că regiunea a atins 70,7 grade Celsius, deși autorii acestei noi lucrări afirmă că cifrele de atunci sunt probabil subestimate.

Dasht-e Lut (deșertul Lut) / Credit foto: Shutterstock

De la primele cercetări, NASA a lansat o nouă versiune a software-ului său prin satelit, permițând o mai bună detectare a temperaturilor suprafeței terestre. Folosind această nouă actualizare, cercetătorii spun că temperaturile din deșertul Lut sunt de fapt cu 10 grade mai mari decât s-a crezut anterior.

Și deșertul Sonora, de la granița Statelor Unite și a Mexicului, poate ajunge la temperaturi la fel de ridicate, deși nu la fel de frecvent precum deșertul Lut. Este situat în principal într-o zonă ocolită de ploi și la o altitudine joasă, astfel că aerul are puține șanse să se ridice și să se răcească.

Deoarece deșertul Sonoran este, de asemenea, înconjurat de munți, căldura rămâne în bazinul arid, crescând mai întâi temperatura atmosferică și apoi temperatura de la sol, precum un trotuar care frige într-o zi fierbinte.

Unde se află cel mai rece loc de pe Terra

Nu este clar cât de mult au contribuit schimbările climatice la aceste temperaturi extreme, însă cele mai fierbinți zile înregistrate de sateliți au avut loc în ultimii ani, în special în timpul perioadei La Niña, o oscilație climatică care poate fluctua odată cu încălzirea globală.

Pe lângă detectarea celui mai fierbinte loc de pe Pământ, noua analiză a reușit să îl identifice și pe cel mai rece. Antarctica a bătut de departe recordul cu o temperatură minimă de -110,9 grade Celsius, cu 20 de grade mai scăzută decât estimările anterioare.

Sursa foto: NASA

Lumina soarelui care ajunge în această zonă este relativ slabă și multe raze sunt reflectate înapoi în atmosferă de zăpadă și gheață. Vânturile puternice și un sistem de presiune joasă contribuie și mai mult la scăderea temperaturii de la suprafața Antarcticii.

Studiul care a stabilit unde se află cel mai fierbinte și cel mai rece loc de pe Pământ a fost publicat în Buletinul Societății Meteorologice Americane.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce este Deşertul Atacama atât de special?

Ce trebuie să știi despre Emiratele Arabe Unite: Scurtă istorie, climă, religie

Un nor dintr-o furtună deasupra Oceanului Pacific a doborât recordul pentru cea mai scăzută temperatură

Pe vremea când Sahara era verde şi roditoare…

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase