Home » D:News » Avertismentul unui cercetător elveţian: Va apărea o „super variantă” a coronavirusului

Avertismentul unui cercetător elveţian: Va apărea o „super variantă” a coronavirusului

Avertismentul unui cercetător elveţian: Va apărea o „super variantă” a coronavirusului
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 24.08.2021

Un cercetător de la Institutul Tehnologic Federal ETH Zürich a avertizat cu privire la posibila apariţie a unei noi „super variante” a coronavirusului care ar putea combina tulpinile existente.

„Este foarte probabil să apară o nouă variantă şi să nu ne mai putem baza doar pe vaccinuri”, a declarat imunologul Sai Reddy.

O astfel de variantă nouă ar ajunge cu siguranţă în Elveţia, a spus Reddy, care lucrează ca profesor asociat la Departamentul de Ştiinţe şi Ingineria Biosistemelor de la Institutul Federal de Tehnologie ETH Zurich din Basel. „De aceea trebuie să ne pregătim pentru mai multe vaccinări în următorii câţiva ani, care vor fi continuu adaptate la noi variante”.

El a făcut referire la variantele de coronavirus din Africa de Sud (Beta) şi Brazilia (Gamma) care au prezentat mutaţii. La fel şi varianta Delta, care este mult mai contagioasă, potrivit Swissinfo.

„Dacă Beta sau Gamma devin mai contagioase sau dacă Delta dezvoltă mutaţii, atunci am putea vorbi despre o nouă fază a pandemiei”, a spus Reddy. „Aceasta ar deveni marea problemă a anului viitor. COVID-22 ar putea fi chiar mai rău decât ceea ce trăim acum”.

Cazuri în creștere din cauza variantei Delta

De la sfârşitul lunii iunie, numărul de cazuri noi de COVID-19 a crescut în Elveţia. Internările în spitale cresc şi ele, dar rata mortalităţii rămâne scăzută. Puţin peste 50% din populaţie este vaccinată împotriva virusului.

Creşterea numărului de cazuri noi este cauzată în mare măsură de apariţia variantei Delta extrem de contagioasă care afectează persoanele nevaccinate, în principal pe cei cu vârsta cuprinsă între 10 şi 29 de ani.

Într-un interviu din această săptămână, Tanja Stadler, noul şef al echipei ştiinţifice COVID-19 din Elveţia, a declarat că situaţia actuală a virusului este „foarte dificilă”. Reddy a spus că se aşteaptă ca noile cazuri de coronavirus să crească şi mai mult în Elveţia în această toamnă.

„Dacă rata de vaccinare nu creşte rapid, numai măsurile restrictive severe pot preveni agravarea situaţiei”, a spus el.

El a menţionat că descoperirile ştiinţifice recente arată că încărcătura virală a variantei Delta este atât de mare încât orice persoană nevaccinată care se infectează poate deveni un „super-răspânditor”, relatează Mediafax. „Deoarece copiii sub 12 ani nu pot fi vaccinaţi, aceştia reprezintă un grup mare de potenţiali super-răspânditori”, a spus Reddy.

„Trebuie să contracarăm acest lucru cu un nivel ridicat de anticorpi şi exact asta face o a treia doză de vaccin”, a spus el.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase