Home » D:News » Prețurile cafelei rămân ridicate până în 2022, din cauza restricțiilor anti-Covid din Vietnam

Prețurile cafelei rămân ridicate până în 2022, din cauza restricțiilor anti-Covid din Vietnam

Prețurile cafelei rămân ridicate până în 2022, din cauza restricțiilor anti-Covid din Vietnam
Credit foto: Unsplash / Pablo Merchan
Publicat: 17.09.2021

Restricțiile impuse de epidemia de Covid-19 din Vietnam au limitat oferta globală de cafea – iar prețurile cafelei ar putea rămâne „relativ ridicate” până în 2022, a apreciat Fitch Solutions, citată de CNBC.

Țara este al doilea cel mai mare exportator de cafea din lume și se luptă cu cel mai gravă situație de la începutul pandemiei. Restricțiile din Ho Chi Minh City au afectat transportul de cafea și alte bunuri.

În august, exporturile vietnameze de cafea au scăzut cu 8,7% față de iulie, la 111.697 tone, a raportat Reuters, citând date vamale. Între ianuarie și august, Vietnamul a exportat 1,1 milioane de tone de cafea – cu 6,4% mai puțin decât în ​​urmă cu un an, însă veniturile din exportul de cafea au crescut cu 2%, până la aproximativ 2 miliarde de dolari, a declarat agenția de știri.

Scăderea exporturilor din Vietnam și reducerea producției la alți producători de top au stimulat prețurile globale ale cafelei. Prețurile futures pentru cafeaua arabica au crescut cu aproximativ 45,8% în acest an, în timp ce futures pentru Robusta au crescut cu 52,2%, potrivit datelor Refinitiv.

Vremea rea a afectat cultura de cafea din Brazilia și Columbia

Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, a cunoscut valuri de ger și secetă care i-au deteriorat culturile. Vremea rea ​​a afectat, de asemenea, recolta din Colombia, iar apariția variantei de coronavirus „mu” în țară ar putea duce la restricții prelungite și penurie de forță de muncă, a spus Fitch Solutions într-un raport săptămâna trecută.

„În același timp, credem că cererea, cel puțin în Europa și SUA, va spori în următoarele luni, pentru că ridicarea restricțiilor Covid-19 ar trebui să permită redeschiderea cafenelelor”, a adăugat instituția.

Compania dde consultanță și-a majorat prognoza pentru 2021 pentru prețul mediu al cafelei arabica de la 1,35 dolari/pound (1 pound = 453 de grame) la 1,60 dolari/pound. De asemenea, și-a revizuit estimările pentru 2022 de la 1,25 dolari/pound la 1,50 dolari/pound.

Vietnam, care are graniță cu China – a raportat anul trecut doar 1.465 de cazuri Covid și 35 de decese, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. Dar cazurile cumulate ale țării au explodat la peste 635.000 de marți, cu peste 15.900 de decese.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase