Home » Știință » Consumul excesiv de cafea crește riscul apariției demenței. Ce înseamnă un consum excesiv de cafea?

Consumul excesiv de cafea crește riscul apariției demenței. Ce înseamnă un consum excesiv de cafea?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.08.2021

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Un nou studiu a descoperit o legătură între consumul excesiv de cafea și un risc considerabil de apariție a demenței mai târziu în viață.

După ce a analizat istoricul medical al 17.702 de voluntari dintr-o bază de date din Regatul Unit, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Australia de Sud a descoperit o legătură surprinzătoare între consumul ridicat de cafea, șase sau mai multe cești pe zi, și o creștere cu 53% a riscului de demență.

Și nu este vorba doar despre demență. Studiul, publicat în luna iunie în jurnalul Nutritional Neuroscience, mai arată și o legătură între consumul excesiv de cafea și o prevalență mai mare de schimbări fizice în creier și alte boli neurologice. Așadar, descoperirile sunt șocante și arată efectele negative ale unuia dintre cele mai populare substanțe recreaționale din lume.

„Un risc de boli neurologice precum demență și accident vascular cerebral”

„Luând în considerare toate permutările posibile, am descoperit în mod constant că un consum mai ridicat de cafea era asociat în mod semnificativ cu un volum cerebral redus. În esență, consumul a peste șase cești de cafea pe zi ar putea însemna un risc de boli neurologice precum demență și accident vascular cerebral”, a explicat Kitty Pham, autor principal al studiului și neurolog la Universitatea din Australia de Sud.

Cafea este unul dintre acele produse care, alături de vin și ciocolată, pare să fie în continuu implicat în cercetări care arată că va îmbunătăți ori va ruina sănătatea oamenilor. Totuși, cercetările nutriționale sunt extrem de dificile, astfel că diferite studii au tendința să ajungă la concluzii diferite. Însă, cantitatea de date analizată de noul studiu, alături de consumul extrem de ridicat de cafea pe care l-a luat în calcul, pare să îi confere un nivel crescut de credibilitate, scrie Futurism.

„Consumul tipic de cafea este undeva între una sau două cești pe zi”

Cercetătorii au spus că nu sunt siguri de ce consumul atât de ridicat de cafea este asociat cu un risc crescut de demență sau accident vascular cerebral. Însă, aceștia au adăugat că cel mai probabil nu trebuie să ne abținem de la cafeaua zilnică.

„Consumul tipic de cafea este undeva între una sau două cești pe zi, iar consumarea a două cești de cafea pe zi este în regulă. Cu toate acestea, dacă cineva crede că se îndreaptă spre un consum de șase cești de cafea pe zi, poate că a sosit timpul să-și regândească obiceiurile zilnice”, a spus Elina Hyppönen, unul dintre autorii studiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O specie rară care poate salva cafeaua de la schimbările climatice, redescoperită de cercetători

Consumul zilnic de ceai verde și cafea, asociat cu un risc de deces mai scăzut pentru oamenii care suferă de diabet

Un studiu răstoarnă ce se știa despre cofeină. Te trezește, dar nu îmbunătățește funcția cognitivă

Cum ne trezește, de fapt, cofeina, cel mai folosit psihoactiv din lume?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase