Home » D:News » Tuşurile colorate folosite la tatuaje, interzise de Uniunea Europeană

Tuşurile colorate folosite la tatuaje, interzise de Uniunea Europeană

Publicat: 11.01.2022
Tuşurile colorate folosite la tatuaje, interzise de Uniunea Europeană
Foto: Shutterstock

Din 4 ianuarie 2022, Uniunea Europeană a interzis folosirea anumitor pigmenţi în procesul de tatuare. Producătorii vor trebui să se adapteze noilor reguli, dar momentan nu au soluţii cu care să iasă pe piaţă. Artiştii se plâng că noua măsura le va afecta radical munca. Exceptate de la aplicarea noii directive sunt culorile albastru şi verde.

Saloanele de tatuaje din întreaga Uniune Europeană au intrat de marţi în criză, după ce noul regulament comunitar privitor la substanţe chimice a intrat în vigoare. Practic, din data de 4 ianuarie 2022 anumiţi pigmenţi coloraţi nu vor mai putea fi utilizaţi în procesul de tatuare.

Motivul? Conform cercetărilor efectuate, gama actuală de tuşuri colorate conţine substanţe chimice periculoase şi utilizarea lor poate genera în timp cancer, probleme de reproducere şi alte boli de piele.

Care dintre tuşurile colorate vor mai putea fi folosite

Legea a fost aprobată în decembrie 2020, dar s-a acordat un an pentru ca industria tatuajelor să se poată ajusta şi găsi alternative. Cu toate acestea, la doi ani distanţă, producătorii nu au găsit soluţii viabile pentru a face faţă schimbării.

Comisia Europeană a acordat derogare pentru două culori, pentru care nu există înlocuitor: albastru şi verde.

Artiştii contestă noua lege şi reclamă faptul că munca lor va fi mult mai dificilă fără culori, conform Reuters.

„Noul regulament complică mult dinamica muncii noastre. Sperăm ca furnizorii şi guvernanţii să găsească o punte comună pentru a rezolva această situaţie de criză”, au declarat mai mulţi artişti.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase