Home » Știință » Cerneala folosită la tatuaje ar putea depista celulele canceroase

Cerneala folosită la tatuaje ar putea depista celulele canceroase

Cerneala folosită la tatuaje ar putea depista celulele canceroase
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 04.09.2020

Simpla cerneală folosită pentru tatuaje ar putea fi cheia pentru o depistare îmbunătățită a cancerului, mulțumită unor noi cercetări.

Oamenii de știință au dezvoltat noi agenți de contrast pentru imagistică folosind cerneală obișnuită precum cea folosită în cazul tatuajelor, dar și cea întâlnite la unele produse alimentare. Atunci când aceste cerneluri sunt atașate de nanoparticule, acestea pot ilumina cancerul, astfel oferind medicilor oportunitatea de a diferenția mai bine între celulele canceroase și cele normale.

Diagnosticarea din timp este crucială pentru ca pacienții să aibă cele mai bune șanse în lupta cu cancerul, o boală care este a doua cauză de deces în lume și care în 2018 a ucis 9,6 milioane de oameni.

Medicii pot diagnostica pacienții cu acuratețe mai mare

Totuși, depistarea este dificilă fără agenți de contrast adecvați, materiale de contrast care atunci când sunt injectate în pacienți permit tehnicilor de imagistică precum rezonanță magnetică (MRI) sau tomografia computerizată (CT) să funcționează cu eficiență mai mare. Astfel, cadrele medicale pot diagnostica pacienții cu acuratețe mai mare, iar chirurgii pot identifica mai bine marginile tumorilor.

„Spre exemplu, dacă vorbim despre cancer de colon, acesta este depistat prin endoscopie. Însă, asta implică o simplă lanternă atașată în capătul unui băț, așa că va oferi informații doar despre structura colonului și dacă vezi un polip știi că trebuie să desfășori o biopsie”, au explicat oamenii de știință.

Nanoparticulele iluminate prin vasele de sânge

„Însă, dacă putem dezvolta instrumente de imagistică ce îi pot ajuta pe medici să vadă dacă acel polip este canceros sau nu, poate că nu ar mai fi nevoie de biopsie”, au adăugat cercetătorii, informează MedicalXpress.

Nanoparticulele iluminate se deplasează prin vasele de sânge pentru a găsi cancerul. Cerneala a fost incorporată în nanoparticule pentru a permite o imagistică mai eficientă în timpul identificării celulelor canceroase.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un test de sânge depistează 5 tipuri de cancer cu până la patru ani înainte de stabilirea diagnosticului

Tatuajele care îşi pot modifica culoare în funcţie de starea de sănătate

Ai tatuaj sau vrei să-ţi faci unul? Acestea sunt efectele cernelii asupra organismului

Cum arată tatuajele oamenilor de ştiinţă? Marile lor pasiuni le-au imprimat pe piele

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase