Home » D:News » Unde a ajuns mașina Tesla trimisă de Elon Musk în spațiu în urmă cu patru ani?

Unde a ajuns mașina Tesla trimisă de Elon Musk în spațiu în urmă cu patru ani?

Publicat: 10.02.2022
Unde a ajuns mașina Tesla trimisă de Elon Musk în spațiu în urmă cu patru ani?
Sursa foto: Profimedia

În urmă cu patru ani, în această perioadă, cea mai puternică rachetă operațională din lume, Falcon Heavy de la SpaceX, a efectuat lansarea inaugurală din Florida și a plecat în spațiul cosmic transportând roadsterul Tesla personal al lui Elon Musk.

Mașina sport de culoare roșie – care este ocupată de un manechin îmbrăcat în costum spațial poreclit „Starman” – este încă în spațiu, urmând o traiectorie orbitală alungită în jurul Soarelui.

Mașina nu se află într-o călătorie științifică. Aceasta a fost o lansare de testare, așa că SpaceX a avut nevoie de o încărcătură falsă, iar Musk a ales propriul roadster de lux.

În data de 7 februarie, roadsterul se afla la aproximativ 376 de milioane de kilometri de Pământ și la aproximativ 321 de milioane de kilometri de Marte, potrivit site-ului www.whereisroadster.com, care folosește datele NASA pentru a urmări mașina.

Mașina Tesla a călătorit aproape 3 miliarde de kilometri

Este mai mult ca sigur că roadsterul este încă întreg, a declarat pentru CNN Business Jonathan McDowell, astronom la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, dar probabil că a fost lovit de câțiva meteoriți în timpul călătoriei sale prin cosmos.

În ultimii patru ani, roadsterul a călătorit aproape 3 miliarde de kilometri și a parcurs aproximativ 2,6 rotații în jurul Soarelui.

Ocazional, mașina se va apropia destul de mult de alte obiecte cerești. În 2020, vehiculul a făcut prima sa apropiere de Marte, trecând la mai puțin de 8 milioane de kilometri de planetă – de aproximativ patru ori distanța dintre Pământ și Lună.

Care va fi soarta finală a roadsterului?

Potrivit datelor NASA, este posibil ca roadsterul să nu mai treacă pe lângă o altă planetă până în 2035, când va trece din nou pe lângă Marte. Apoi, va face două treceri la câteva milioane de km de Pământ în 2047 și 2050.

O lucrare academică a estimat că șansele ca mașina să se ciocnească cu Pământul în următorii 15 milioane de ani sunt de aproximativ 22%. Șansele ca ea să se ciocnească de Venus sau de Soare sunt de 12% fiecare.

Soarta finală a roadsterului probabil că nu va fi cunoscută decât peste multe milioane de ani. Dar, în ceea ce-l privește, Musk a declarat în 2018 că speră că oamenii vor fi stabilit deja așezări pe alte planete din sistemul solar, iar „descendenții lui Musk vor putea să aducă malina într-un muzeu”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase