Home » D:News » Rusia a invadat Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

Rusia a invadat Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE

Rusia a invadat Ucraina. Tot ce știm până acum – UPDATE
Fum la o clădire guvernamentală din capitala ucraineană Kiev. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24.02.2022

Forțele ruse atacă în aceste ore mai multe locații din Ucraina. Iată tot ce știm până acum despre ofensiva Rusiei asupra Ucrainei.

Vladimir Putin a lansat o amplă ofensivă militară asupra Ucrainei în jurul orei 5:00 (ora României) în dimineața zilei de 24 februarie, după ce a anunțat în cadrul unui discurs „o operație militară specială” cu scopul de „a demilitariza” și „denazifica” Ucraina.

Potrivit oficialilor ucraineni, valul inițial de atacuri a părut să implice rachete de croazieră, artilerie și atacuri aeriene care au lovit infrastructura militară și poziții de la granițe, inclusiv baze aeriene. După trei ore de la primele atacuri, ministrul Apărării din Rusia a susținut că a „neutralizat” bazele aeriene și de apărare aeriană ale Ucrainei.

Ce au transmis până acum oficialii din Ucraina?

Deși majoritatea atacurilor aeriene au fost concentrate pe regiunile estice, incidente au fost anunțate și în vestul Ucrainei, inclusiv în Luțk și Ivano-Frankivsk.

Oficialii ucraineni de la serviciile de pază ale frontierei și alte instituții au anunțat o incursiune armată din Belarus care a trecut granița pe la punctul Senkivka din nordul țării.

Totodată, numeroase trupe rusești au fost observate trecând granița la est de Harkiv și din Crimeea, fapt ce sugerează un atac din nord, sud și est. Jurnaliștii de la Reuters au surprins imagini cu tancuri ruse în Mariupol, conform The Guardian.

Cu toate acestea, relatări anterioare cu privire la o debarcare amfibie în Odessa a fost negată de oficialii din Ucraina.

Vladimir Putin a declarat că Rusia nu va impune nimic „cu forța”

În jurul orei 7:00 dimineața (ora României), după două ore de la asaltul inițial, separatiștii susținuți de Rusia au atacat poziții ucrainene din jurul republicilor Lugansk și Donețk.

Două persoane se îmbrățișează în fața unei stații de metrou din Kiev, în dimineața zilei de 24 februarie. Sursa foto: Profimedia

Exploziile au fost auzite în mai multe orașe, inclusiv Odessa, Mariupol, Harkiv, Dnipro și capitala Kiev.

Adevărata amploare a operațiunilor militare ruse nu a fost imediat clară, însă Vladimir Putin a declarat că „planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene”. „Nu vom impune nimic cu forța”, a adăugat liderul de la Kremlin, însă Putin și oficialii ruși au negat în repetate rânduri că ar fi plănuit un asalt militar asupra Ucrainei.

În timp ce explozii au fost auzite în jurul Kievului, primarul orașului a ordonat locuitorilor să se adăpostească și să rămână în locuințe în timp ce sirenele se puteau auzi în capitala ucraineană.

Rusia a desfășurat deja 203 de atacuri asupra Ucrainei

Autoritățile regionale din sudul regiunii Odessa au anunțat că 18 persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachetă. Cel puțin șase oameni au murit în orașul Brovarî, din apropierea Kievului.

Autoritățile ucrainene au transmis că Rusia a desfășurat deja 203 de atacuri și că asaltul continua pe aproape tot teritoriul țării. Mai mult, Ministerul Apărării din Rusia a susținut că a distrus 74 de instituții militare ucrainene de la sol, inclusiv 11 baze aeriene, trei posturi de comandă și 18 stații de radar pentru sisteme anti-rachetă.

Volodîmîr Zelenski a declarat legea marțială pe întreg teritoriul Ucrainei

La scurt timp după primul val de atacuri, președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a anunțat că a legea marțială a fost declarată pe întreg teritoriul țării. De asemenea, Zelenski a cerut tuturor cetățenilor ucraineni care sunt gata să-și apere țara în fața forțelor ruse să se prezinte la datorie, adăugând că Kievul va dota cu arme pe oricine solicită acest lucru.

Sursa foto: Profimedia

Ministrul de Externe al Ucrainei a spus că „situația este sub control” și că trupele ruse suferă pierderi. Oficialii ucraineni susțin că trei elicoptere rusești care atacau Hostomel, un aeroport militar din apropiere de Kiev, au fost doborâte.

Ucraina ar fi ucis zeci de soldați ruși și ar fi doborât aeronave ale Rusiei, însă aceste informații nu pot fi verificate din surse independente.

S-ar putea produce întreruperi în serviciile de telecomunicații

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a avut loc în urma declarării de spațiu aerian interzis pentru aeronave civile în nord-estul Ucrainei, în dimineața zilei de joi, 24 februarie.

Câteva ore mai târziu, oficialii ucraineni au anunțat suspendarea traficului civil intern în timp ce alte atacuri se produceau în apropiere de capitala Kiev. Cu toate acestea, Armata Rusiei a spus că a lovit baze aeriene și alte resurse militare din Ucraina, și că nu a țintit zone populate.

Operatorii de telecomunicații din Ucraina au înregistrat „sarcini grele pe rețele” și au avertizat că s-ar putea produce întreruperi de servicii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Poate că invadarea Ucrainei nu a fost niciodată scopul lui Vladimir Putin

Ce nu va înțelege niciodată Occidentul despre obsesia lui Vladimir Putin cu Ucraina?

Vladimir Putin, o scurtă istorie a vieții și ascensiunii atent calculate la cârma Rusiei

Criza tot mai complicată Rusia-Ucraina, explicată. Cum s-a ajuns aici și ce vrea Vladimir Putin?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase