Home » D:News » A șaptea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

A șaptea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

A șaptea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum
O stradă din Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei. Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 02.03.2022

Kiev și alte orașe din Ucraina se află sub bombardamente la primele ore ale dimineții de miercuri, 2 martie, iar armata rusă și-a intensificat ofensiva și a trimis forțele mai aproape de capitala ucraineană.

Patru oameni au fost uciși după ce clădiri rezidențiale din Jîtomîr, la vest de Kiev, au fost lovite de o rachetă de croazieră aparent direcționată către o bază aeriană din apropiere, a transmis Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de Interne din Ucraina.

Parașutiști ruși au ajuns în Harkov în jurul orei 3:00 (ora României) în dimineața zilei de miercuri, potrivit șefilor de securitate ucraineni, după atacurile intense de marți care au ucis cel puțin 11 oameni. Filmări surprinse în oraș arată clădiri rezidențiale distruse, copaci și stâlpi căzuți în urma bombardamentelor.

Peste 680.000 de oameni au fugit deja din Kiev

Bătălii grele s-au dat și în Herson, oraș la Marea Neagră din sudul Ucrainei, acolo unde primarul a transmis că forțele ruse au preluat controlul asupra gării și portului la primele ore ale dimineții de miercuri. Au existat, de asemenea, relatări că Mariupol, oraș important din punct de vedere strategic la Marea Azov, a fost înconjurat de trupe ruse.

Clădirea unui liceu din Kiev, avariată de atacurile forțelor ruse. Sursa foto: Hepta.ro

Mii de ucraineni încearcă să plece din Kiev, iar Ministerul de Apărare al Rusiei a avertizat locuitorii să părăsească zona cât mai repede pentru că plănuiește atacuri aeriene asupra capitalei ucrainene. ONU a transmis că peste 680.000 de oameni au fugit deja din oraș.

Unele trupe rusești își sabotează propriul echipament și se predau

Ofensiva militară rusă în Kiev a încetinit pentru că forțele se confruntă cu probleme logistice, inclusiv un deficit de hrană și combustibil, iar unele unități par să aibă moralul scăzut. Oficialii americani au mai declarat că unele trupe rusești își sabotează propriul echipament și se predau în loc să continue să lupte.

Președintele american Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că nu poate diviza Vestul și că dictatorii vor trebuie „să plătească un preț pentru agresiunea lor”. FMI și Banca Mondială au condamnat acțiunile Rusiei în Ucraina și suferința „terifiantă” a oamenilor de acolo. Organizațiile au promis un pachet de 3 miliarde dolari pentru ajutorarea țării.

Bursele de pe Wall Street au suferit o nouă zi de pierderi

Boeing a suspendat „operațiunile majore” la Moscova, precum și „servicii de mentenanță și suport tehnic pentru companiile aeriene rusești”. Ford și producătorul britanic Jaguar Land Rover au suspendat operațiunile, alături de compania americană Nike.

SUA și alte 30 de țări au căzut de acord să elibereze 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice pentru a stabiliza piețele de energie globale, a anunțat departamentul de energie din Statele Unite, în timp ce prețurile la petrol au ajuns la maximul ultimul șapte ani, potrivit The Guardian.

Rubla rusească s-a prăbușit din nou în dimineața zilei de miercuri, ajungând la 109,2 față de dolarul american. Bursele de pe Wall Street au suferit o nouă zi de pierderi în urma invaziei din Ucraina.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ucraina, o scurtă istorie a unei țări intens disputate

Ce simbolizează însemnele misterioase care apar pe tancurile rusești din Ucraina?

Ce nu va înțelege niciodată Occidentul despre obsesia lui Vladimir Putin cu Ucraina?

Mari personalități din istoria Ucrainei care au adus contribuții întregii lumi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase