Home » D:News » Rusia a notificat AIEA că a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

Rusia a notificat AIEA că a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

Rusia a notificat AIEA că a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina
Centrala nucleară Zaporijjea din Ucraina. Credit foto: Shutterstock
Publicat: 03.03.2022

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) transmite că a primit o cerere din partea autorităților ucrainene pentru energie nucleară „de a oferi asistență imediată”, în contextul în care Rusia a notificat AIEA că a preluat controlul teritoriului din jurul centralei nucleare Zaporijjea.

AIEA afirmă că a primit o cerere din partea autorității ucrainene pentru energie nucleară „să ofere asistență imediată în coordonarea activităților legate de securitatea centralei nucleare de la Cernobîl și a altor instalații nucleare”.

Solicitarea a venit în contextul în care Rusia a notificat în scris AIEA că forțele sale au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei nucleare ucrainene Zaporijjea, potrivit directorului general Rafael Mariano Grossi.

Forțele rusești au preluat controlul asupra Cernobîl

În scrisoarea Rusiei către AIEA se arată că personalul de la centrală și-a continuat activitatea „de asigurare a securității nucleare și de monitorizare a radiațiilor în modul normal de funcționare”.

Înregistrările video de pe rețelele de socializare, verificate miercuri de CNN, au arătat muncitori de la centrala nucleară blocând drumurile de acces la centrală, una dintre cele mai mari centrale nucleare din Europa.

Forțele rusești au preluat săptămâna trecută controlul asupra centralei de la Cernobîl din nordul Ucrainei, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume.

AIEA a declarat că Grossi va avea consultări și va menține contactele pentru a răspunde solicitării Ucrainei.

Cea mai mare dintre instalațiile nucleare din Ucraina

Agenția a adăugat: „Directorul general a subliniat în repetate rânduri că trebuie evitată orice acțiune militară sau de altă natură care ar putea amenința siguranța sau securitatea centralelor nucleare din Ucraina. De asemenea, a afirmat că personalul de exploatare trebuie să fie capabil să își îndeplinească sarcinile de siguranță și securitate și să aibă capacitatea de a lua decizii fără presiuni nejustificate”. De asemenea, AIEA a mai spus că, marți, Ucraina a informat agenția că toate centralele sale nucleare au rămas sub controlul operatorului național.

Într-o actualizare de miercuri, Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei (SNRIU) a declarat că a menținut comunicațiile cu instalațiile nucleare ale țării și că acestea au continuat să funcționeze normal, potrivit CNN.

Centrala din Zaporijjea este cea mai mare dintre instalațiile nucleare din Ucraina și are șase din cele 15 reactoare de energie nucleară din țară.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase