Home » D:News » 11 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

11 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

Publicat: 06.03.2022
11 zile de război în Ucraina. Tot ce știm până acum
Imagini prin satelit date publicității de Maxar Technologies arată un convoi militar rus la nord de Ivankiv, Ucraina. Sursa foto: Profimedia

Forța rezistenței ucrainene „continuă să surprindă Rusia”, arată un raport al serviciilor de informații britanice, în ciuda încercărilor de a zdrobi moralul ucrainenilor prin țintirea zonelor populate.

Armata ucraineană a transmis că forțele sale au purtat „lupte aprige pentru a menține anumite granite” în raportul operațional zilnic. Raportul a mai arătat că trupele rusești au fost „demoralizate” și „starea lor psihologică este extrem de precară” din cauza rezistenței civililor ucraineni.

Președintele american Joe Biden a vorbit cu președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski pentru a discuta despre eforturile continue de a impune sancțiuni asupra Rusiei și de a intensifica asistența militară, umanitară și economică. Casa Alba a transmis că, în timpul convorbirii telefonice, cei doi au discutat despre negocierile purtate între Ucraina și Rusia, însă nu a oferit detalii adiționale.

Ucraina va primi mai multe terminale de sateliți de internet Starlink

Zelenski a vorbit și cu directorul SpaceX și Tesla, Elon Musk, anunțând că țara va primi mai multe terminale de sateliți de internet Starlink în următoarele zile.

Giganții de servicii financiare cu sediul în SUA Visa și Mastercard au anunțat că suspendă operațiunile în Rusia, potrivit The Guardian.

Clădirea unui liceu din Kiev, avariată de atacurile forțelor ruse. Sursa foto: Hepta.ro

Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, l-a informat pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, că Beijingul se opune oricărei decizii care ar putea să amplifice conflictul din Ucraina. Wang a cerut negocieri pentru rezolva cât mai repede criza, adăugând că SUA și Europa ar trebui să fie atente la impactul negativ al expansiunii NATO asupra securității Rusia. Blinken a transmis că lumea acționează în unison la agresiunea Rusiei și l-a asigurat că Moscova va plăti scump.

Rusia a lansat bombe puternice asupra zonelor rezidențiale

Sute de oameni au stat la coadă în Kiev pentru a se alătura armatei ucrainene. Armata ucraineană a transmis că forțele ruse continuă să se concentreze pe capitala Ucrainei în timp ce intensifică atacurile din Harkov, Nicolaev și crearea unui coridor terestru cu Crimeea. Totodată, aeronave din aeroporturi de pe teritoriul bielorus au fost implicate în atacuri aeriene asupra infrastructurii civile și militare din Kiev și Jîtomîr.

Rusia a lansat bombe puternice asupra zonelor rezidențiale din Cernihiv, oraș la nord de Kiev, potrivit unui oficial regional.

Situația umanitară din portul sudic ucrainean Mariupol este „catastrofală” și este crucial ca civilii să fie evacuați, a avertizat un oficial senior din cadrul Médecins Sans Frontières MSF.

Fondul Monetar Internațional a anunțat că ar putea aproba o finanțare de urgență de 1,4 miliarde dolari în curând, avertizând că războiul declanșat de Rusia va avea un „impact sever” asupra economiei globale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vladimir Putin avertizează că sancțiunile occidentale seamănă cu o declarație de război

ONU transmite că cel puțin 351 de civili ucraineni au fost uciși de la izbucnirea războiului

Volodîmîr Zelenski ar fi fost vizat de cel puțin trei încercări de asasinare

Aproape 7.000 de oameni de știință ruși au semnat o scrisoare deschisă adresată lui Vladimir Putin

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase