Home » D:News » Test de cultură generală. Tu știi cine a inventat roata?

Test de cultură generală. Tu știi cine a inventat roata?

Publicat: 11.03.2022

A devenit o parte esențială a vieții noastre de zi cu zi, însă te-ai întrebat vreodată cine a inventat de fapt roata?

Cea mai veche roată găsită vreodată de arheologi a fost descoperită în ceea ce era cândva Mesopotamia și se crede că datează de cel puțin 5.500 de ani. Nu era folosită pentru transport, ci mai degrabă ca roată de olar.

Combinația dintre roată și osie a făcut posibilă dezvoltarea formelor timpurii de transport, care au devenit tot mai sofisticate odată cu trecerea timpului, mulțumită apariției noilor tehnologii.

Potrivit unui studiu publicat în 2018 în jurnalul Acta Archaeologica, două dintre cele mai importante inovații ale mileniului al IV-lea î.Hr. au fost roata și vehiculele pe roți, care la rândul lor au dus la alte inovații semnificative în epoca târzie a bronzului.

Totuși, când a fost inventată roată?

Deși este considerată adesea drept una dintre cele mai timpurii invenții, roata a apărut de fapt după invenția agriculturii, olăritului și a bărcilor. Roata a fost inventată în jurul anului 3.500 î.e.n. În timpul tranziției de la Neolitic la Epoca Bronzului, primele roți erau făcute din lemn, având o gaură în mijloc pentru osie.

Sursa foto: Pixabay

De-a lungul istoriei, majoritatea invențiilor au fost inspirate de lumea naturală. Ideea pentru furcă și furculiță a provenit de la bețele bifurcate, iar ideea pentru avioane de la păsări. Așadar, putem spune că roata este unică pentru că, spre deosebire de alte invenții ale omenirii, nu a fost inspirată de nimic din natură, potrivit ThoughtCo.

Cine a inventat până la urmă roata?

Roata nu este ca telefonul sau becul, adică o invenție extraordinară care poate fi atribuită unei singur sau mai mulți inventatori. Există dovezi arheologice a roților care datează de cel puțin 5.500 de ani, însă nimeni nu știi cu exactitate cine le-a inventat. Vehiculele cu roți au apărut mai târziu în diverse zone din Orientul Mijlociu și Europa de Est.

Invenția roabei, un vehicul cu o singură roată folosit pentru transportarea bunurilor și a materialelor, este de obicei atribuită grecilor antici. Cu toate acestea, dovezi mai vechi ale roabei au fost descoperite în Europa și China.

În concluzie, primele roți erau folosite ca roți de olar și au fost inventate în Mesopotamia în urmă cu 5.500 de ani. Roaba, un vehicul simplu alcătuit dintr-o ladă, o roată și două brațe, a fost inventată de grecii antici. Deși roțile sunt folosite acum în principal pentru transport, roțile sunt, de asemenea, utilizate în generarea de energie eoliană și hidroelectrică, precum și în navigație.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Au inventat oamenii matematica sau este parte fundamentală a existenței?

Smalțul dentar sintetic, mai rezistent decât cel natural, a fost inventat de cercetători

Inventatorul cookie-urilor care urmăresc tot ce facem pe Internet le-a creat cu alt scop

Alfred Nobel, inventatorul dinamitei care a ajuns să promoveze pacea mondială

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase