Home » D:News » Răspunsul hipersonic al Statelor Unite (DOCUMENTAR)

Răspunsul hipersonic al Statelor Unite (DOCUMENTAR)

Foto: Shutterstock
Publicat: 19.05.2022

Aviația americană a anunțat testarea cu succes a unei rachete hipersonice lansate de un bombardier strategic B-52, ARRW. Testul s-a desfășurat pe 14 mai și a avut loc deasupra coastei Californiei de Sud. Asta se întâmplă la două luni o după altă testare reușită a unei arme hipersonice, HAWC.

În urmă cu o lună, forțele aeriene americane au anunțat că programul a suferit întârzieri din cauza anomaliilor recente ale testelor de zbor.

US Air Force susține că, prin intermediul testului, s-a reușit lansarea prototipului unei rachete hipersonice AGM-183A, denumite „Air-launched Rapid Response Weapon – ARRW” („Armă de Reacție Rapidă Lansată din Aer”).

„Aceasta a fost o realizare majoră a echipei ARRW, pentru întreprinderea de arme și pentru forțele noastre aeriene”, a spus generalul Heath Collins, ofițerul executiv de program al Forțelor Aeriene pentru arme.
Conform unui comunicat al US Air Force, racheta a atins o „viteză hipersonică”, fără a fi oferite alte detalii, precum durata zborului sau altitudinea atinsă.

„După separarea de avion, motorul-rachetă al AARW a pornit și a funcționat exact cât era preconizat, atingând o viteză hipersonică de cinci ori mai mare decât cea a sunetului”, se arată în comunicatul forțelor aeriene.
AARW este o armă hipersonică care poate fi lansată cu ajutorul unei rachete clasice și transportat până în straturile superioare ale atmosferei, de unde e apoi lansat asupra țintei pe care o are în vizor.

„Planoarele hipersonice” au motoare de tip scramjet „Supersonic Combustion Ramjet”, care folosesc oxigenul din aer pentru arderea în regim supersonic a combustibilului și care asigură astfel propulsia „planorului” la viteze hipersonice.

Racheta de rapel poate lansa ARRW la viteze mai mari de Mach 5 sau de cinci ori viteza sunetului. Un vehicul de alunecare hipersonic se separă apoi de rapel și alunecă cu viteză mare spre ținta pe care o avea în vizor.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase