Home » D:News » Cât de periculos este praful saharian pentru sănătate? Recomandările medicilor

Cât de periculos este praful saharian pentru sănătate? Recomandările medicilor

Cât de periculos este praful saharian pentru sănătate? Recomandările medicilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.05.2022

Praful saharian este periculos pentru sănătate, spun medicii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara. Aceștia recomandă evitarea deplasărilor când praful saharian se abate peste România, iar persoanelor cu boli pulmonare să poarte mască de protecție.

În fiecare an ne confruntăm cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenții din Nordul Africii, potrivit Mediafax.

Nisipul fin din componența norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, spune dr. Ionela Iovan, medic primar pneumolog, pe pagina Facebook a Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii

Concentrația de elemente nocive este foarte mare și poate afecta nu doar persoanele cu probleme respiratorii, ci și pe cele sănătoase.

Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii, acolo unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

Aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

Ce recomandă medicii în zilele în care se anunță un nor de praf saharian?

De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorii cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficiență respiratorie ușoară.

„Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, arată sursa citată.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase