Home » Știință » Un nou tip de vaccinuri ar putea fi util împotriva mai multor boli respiratorii

Un nou tip de vaccinuri ar putea fi util împotriva mai multor boli respiratorii

Publicat: 22.03.2022

Unii dintre cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin, care au creat o cheie pentru toate vaccinurile împotriva coronavirusului utilizate în SUA, au făcut un progres similar împotriva metapneumovirusului uman (hMPV), unul dintre puținele virusuri respiratori rămase pentru care, până în prezent, nu exista niciun nou tip de vaccinuri.

Munca lor este descrisă într-o lucrare publicată în Nature Communications.

Pentru persoanele în vârstă, cele imunocompromise și pentru bebeluși, COVID-19 nu este singura boală respiratorie periculoasă. Vaccinurile sunt încă necesare pentru multe virusuri care provoacă spitalizări și mii de decese în populațiile vulnerabile în fiecare an.

Un nou tip de vaccinuri i-ar putea feri pe oameni de mai multe boli

Vaccinurile bazate pe structură sunt relativ noi și, la fel ca tehnologia ARNm, s-au dovedit a fi realizări majore în lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv COVID-19. Folosind imagini foarte detaliate ale proteinelor virale și ale altor părți ale unui virus, oamenii de știință învață să dezvolte modelul ideal de inclus într-un nou tip de vaccinuri pentru a antrena organismul să recunoască și să lupte împotriva agenților patogeni.

În noua lucrare, profesorul de bioștiințe moleculare Jason McLellan și echipa sa descriu modul de proiectare a proteinei de fuziune hMPV pentru a crește stabilitatea și utilitatea acesteia în vaccinuri, în special prin blocarea acesteia în ceea ce oamenii de știință numesc conformație de prefuzie sau forma avută de proteină înainte ca virusul să intre într-o celulă-gazdă.

Fără modificări, forma proteinei se schimbă și își asumă o conformație alternativă care provoacă un răspuns imunitar de șase ori mai scăzut atunci când este injectată la șoareci. Oamenii de știință au făcut ca proteina virală să nu mai aibă capacitatea de a-și schimba forma prin introducerea unor modificări genetice care acționează ca niște capse moleculare și blochează structura în forma optimă pentru utilizare într-un vaccin.

„Acest nou tip de vaccinuri dezvoltate cu informații structurale și ghidate de acele informații structurale reprezintă într-adevăr un val al viitorului”, a spus McLellan, potrivit Medical Xpress.

„Biologia structurală, proiectarea proteinelor și ingineria sunt folosite nu doar pentru a lupta împotriva virusurilor, ci și a altor agenți patogeni, cum ar fi bacteriile, iar companiile își intensifică investițiile în aceste domenii”, a completat el.

Descoperirile echipei urmează să fie folosite în studii clinice

O parte dintre autorii studiului au aplicat pentru un patent pentru tehnologia de proteine descrisă în studiu.

Compania Icosavax descrie pe site-ul său planurile de a începe, spre finalul anului 2022, studiile clinice pentru un vaccin care utilizează mutațiile proteinelor la care au lucrat McLellan și echipa din Texas pentru hMPV, precum și tehnologia pe care McLellan și colegii săi au dezvoltat-o împotriva virusului respirator sincițial (RSV) cu câțiva ani în urmă, pentru a proteja împotriva ambelor boli.

McLellan este un pionier în utilizarea biologiei structurale și a ingineriei proteinelor pentru dezvoltarea vaccinurilor. El și echipa sa au proiectat versiunea proteinei spike găsite în multe vaccinuri împotriva COVID-19, iar acest design folosește și mutații stabilizatoare.

În 2013, el și colegii săi au descoperit cum să modifice o proteină a RSV pentru utilizare în vaccinuri, iar vaccinurile bazate pe această descoperire intră acum în etapa finală a studiilor clinice. Dacă sunt aprobate, vaccinurile ar fi primele împotriva RSV.

„De aceea am ales să devin om de știință, pentru a încerca să am un impact asupra sănătății umane”, a spus McLellan. Ceea ce inițial părea o șansă mică pentru cercetările sale a dus, în schimb, la vaccinuri extrem de eficiente.

La un an, s-a estimat că vaccinurile împotriva COVID-19 au salvat 1,1 milioane de vieți doar în Statele Unite, prevenind în același timp 10,3 milioane de spitalizări în SUA.

Echipa nu se află la prima descoperire majoră

Într-o lucrare separată, publicată de McLellan și echipa sa în revista Science Advances, a fost identificată pentru prima dată structura unei părți infecțioase cheie a citomegalovirusului uman (HCMV), un alt virus pentru care nu există vaccin și care poate provoca o boală severă la persoanele cu sisteme imunitare afectate și la fetușii în curs de dezvoltare.

Cu colegii de la Universitatea din Texas Health Science Center din Houston, echipa lui McLellan a descoperit o parte a procesului prin care HCMV infectează celulele gazdă și modul în care anticorpii produși în mod natural neutralizează virusul, informații care i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să dezvolte un nou tip de vaccinuri sau de terapii.

Vă recomandăm să citiți și:

Efectul placebo a cauzat mai bine de două treimi din reacțiile adverse raportate după vaccinarea anti-COVID-19

Cercetătorii au descoperit un mod mai sănătos, dar neașteptat, de a găti broccoli

Cum poate afecta somnul insuficient mersul şi echilibrul

Cercetătorii de la Stanford dezvăluie că stimularea magnetică poate trata depresia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase