Home » D:News » O altă pandemie pare inevitabilă. 6 moduri în care ne putem pregăti

O altă pandemie pare inevitabilă. 6 moduri în care ne putem pregăti

Publicat: 06.06.2022
O altă pandemie pare inevitabilă. 6 moduri în care ne putem pregăti
Credit foto: Shutterstock

Experții în boli infecțioase spun că va exista o altă pandemie și prezintă 6 moduri în care ne putem pregăti pentru ea.

După mai bine de doi ani de pandemie Covid-19, am ajuns la o răscruce de drumuri. Pe de o parte, este cel mai bun moment pentru a trage concluziile în ceea ce privește importanța sănătății publice, spune dr. Tom Frieden, fost director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA: „pe de altă parte, riscăm cu adevărat să ne îndreptăm cu toată viteza spre faza de neglijare a ciclului panică-neglijență”.

Ciclul panică-neglijență reprezintă obiceiul de a investi insuficient sau de a acorda o atenție inadecvată infrastructurii și funcțiilor de sănătate publică necesare pentru a preveni, identifica, limita și răspunde la focarele de boli infecțioase, scrie CNN.

O altă pandemie pare inevitabilă

„Trăim în era pandemiilor”, a declarat Dr. Larry Brilliant, epidemiolog și director executiv al Pandefense Advisory, o rețea interdisciplinară de experți implicați în răspunsul la pandemii.

Mai mult de 6 din 10 boli infecțioase își au originea în animale și au ajuns la oameni. Acest risc a crescut în ultimii 20 de ani, spune Brilliant, potrivit căruia în fiecare an, riscul crește și mai mult, scrie Mediafax.

Sănătatea publică „a făcut cu siguranță o serie de pași greșiți” în timpul pandemiei Covid-19, dar experiența a oferit lecții, a declarat Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, la conferința Life Itself, un eveniment de sănătate și wellness prezentat în parteneriat cu CNN.

„Investiția în cercetarea biomedicală fundamentală și clinică ne-a permis, cu o rapiditate fără precedent, să dezvoltăm vaccinuri foarte eficiente care, în esență, (nu ne-am fi imaginat) că s-ar fi putut face atât de repede”, a adăugat el. „Trebuie să continuăm să facem aceste investiții, nu doar în știință… ci și în infrastructura de sănătate publică”. De asemenea, trebuie să ne amintim „ce înseamnă să avem un sistem de sănătate publică care nu a fost capabil să răspundă într-un mod corespunzător provocării cu care ne confruntăm”, a spus el.

Iată ce cred unii dintre cei mai buni experți în boli infecțioase că pot face instituțiile de sănătate publică și oamenii:

1. Creșterea finanțării sănătății publice

Statele Unite cheltuiesc cel puțin „de 300 și 500 de ori mai mult pentru apărarea noastră militară decât pentru apărarea sănătății”, a declarat Frieden. „Și totuși, niciun război din istoria americană nu a ucis un milion de americani”. Până la 1 iunie, aproape 6,3 milioane de oameni au murit din cauza Covid-19 în întreaga lume, inclusiv peste 1.007.000 de americani.

2. Protejarea naturii

Prevenirea pandemiilor înseamnă, de asemenea, că „avem nevoie de sisteme mai bune pentru a proteja natura, astfel încât aceasta să nu se întoarcă împotriva noastră”, a declarat Frieden. În studiile privind factorii care determină apariția bolilor zoonotice, riscul a fost mai mare atunci când exploatarea umană și distrugerea habitatului au amenințat animalele sălbatice. Atunci când vânăm și ocupăm locuințele naturale ale animalelor sălbatice sau vindem animale sălbatice în piețe, acestea suferă un stres mare – ceea ce le face mai susceptibile de a se infecta și de a produce un număr mai mare de viruși. Acest lucru duce la eliberarea excrețiilor purtătoare de virus.

3. Interveniți din timp și rapid

Pentru a preveni o urgență majoră, experții în boli infecțioase trebuie să detecteze din timp focarele unei noi boli și să le abordează rapid. „Grupul meu, Resolve to Save Lives, a sugerat un obiectiv global pe care îl numim 7-1-7: ca fiecare focar, oriunde în lume, să fie detectat în termen de șapte zile de la apariție, să fie raportat în termen de o zi și să fie implementate măsuri de control în termen de șapte zile”, a declarat Frieden. Această abordare „ne permite să identificăm rapid lucrurile care trebuie să fie reparate”.

4. Îmbunătățirea comunicării în domeniul sănătății publice

Dispunem de instrumente mai bune decât oricând pentru a aborda bolile infecțioase, dar suntem, de asemenea, mai vulnerabili decât am fost vreodată, în parte din cauza unei lipse de încredere generalizate între comunități, guverne și sistemele de sănătate, a declarat Frieden. „CDC a scris literalmente cartea privind comunicarea în domeniul sănătății publice în situații de urgență: Fiți primii, fiți corecți, fiți credibili, fiți empatici, oferiți oamenilor lucruri practice, dovedite, pe care să le facă pentru a se proteja pe ei înșiși, familiile lor și comunitățile lor”, a spus Frieden. „Din păcate, acest lucru nu a fost pus în aplicare (în SUA), nici de administrația anterioară, nici de aceasta. Și am avut de suferit din această cauză”.

5. Combaterea dezinformării

Există o vorbă care spune că o minciună poate parcurge jumătate de lume înainte ca adevărul să-și fi pus cizmele. „A fost foarte dificil pentru sănătate, pentru medici și pentru alții să facă față dezinformării virale, care se răspândește chiar mai repede decât Omicron”, a declarat Frieden. Dezinformarea pandemică poate influența motivațiile, convingerile și luarea deciziilor oamenilor în ceea ce privește sănătatea lor, politica, mediul și multe altele. Unele aplicații de socializare, cum ar fi Instagram și TikTok, au lansat funcții care îi conduc pe oameni către informații corecte de la organizații de sănătate credibile atunci când vizualizează conținut referitor la coronavirus sau la vaccinuri.

6. Ajutați-vă propria sănătate

Reziliența individuală este un alt factor-cheie în prevenirea bolilor grave și a deceselor în timpul pandemiilor, a declarat Frieden. „Unul dintre motivele pentru care Covid a ucis atât de mulți oameni este faptul că existau atât de mulți oameni vulnerabili la probleme de sănătate”, a spus Frieden.

Obiceiurile unui stil de viață sănătos care sprijină imunitatea pot face „o diferență foarte mare”, a spus el. Luați toate medicamentele care v-au fost prescrise, găsiți alimente sănătoase care vă plac și nu fumați și nu vă expuneți la fumul altora, a recomandat Frieden.

„Să fim sănătoși nu înseamnă să ne refuzăm lucruri pe care vrem să le facem”, a spus Frieden, „ci mai degrabă să ne dăm seama care sunt lucrurile sănătoase pe care ne place să le facem și să le facem mai des”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase