Home » D:News » Iluzia optică a unei găuri negre îi face pe oameni să se simtă înghițiți

Iluzia optică a unei găuri negre îi face pe oameni să se simtă înghițiți

Iluzia optică a unei găuri negre îi face pe oameni să se simtă înghițiți
Foto: Laeng B. et al., Frontiers in Human Neuroscience, 2022
Publicat: 04.06.2022

Dacă și tu te simți înghițit de iluzia optică a unei găuri negre, află că ești doar una dintre cele 86% dintre persoanele care au aceeași senzație.

Un studiu despre această iluzie optică inedită a fost publicat în Frontiers in Human Neuroscience.

Iluziile optice nu sunt ceva nou, dar cele mai multe dintre ele ne păcălesc să ne gândim că o imagine statică în sine se transformă într-un anume fel, când de fapt nu o face. Iluzia optică a unei găuri negre, pe de altă parte, îi face pe cei care o privesc să perceapă că ei, și nu imaginea, sunt cei care se mișcă.

Iluzia optică a unei găuri negre te faci să simți că ești în cădere

Pentru a înțelege ce se întâmplă, cercetătorii norvegieni și japonezi care au făcut studiul au arătat o serie de variații ale iluziei unui număr de 50 de subiecți de cercetare.

Ei au descoperit că, la majoritatea subiecților, pupilele par să se comporte similar cu întrerupătoarele cu variator, dilatându-se și contractându-se în funcție de lumina din mediu. S-a demonstrat că imaginile care creează senzația de înghițire de către o gaură neagră provoacă o dilatare susținută, inconștientă, similară cu ceea ce oamenii experimentează atunci când intră efectiv într-un tunel sau când cad într-un abis.

Prin urmare, chiar dacă participanții nu mergeau sau cădeau în nimic, creierul lor a reacționat ca atare.

Percepțiile nu reflectă întotdeauna realitatea

Dar dacă este vorba de lumină? Lucrarea a remarcat că, la vizualizarea unei imagini cu o gaură albă sau colorată, majoritatea pupilelor indivizilor s-au contractat, însă efectul a fost de scurtă durată.

Iluziile optice sunt dovada că percepțiile nu reflectă întotdeauna realitatea. Cercetătorii speră că concluziile găsite în urma acestui studiu vor sprijini studiile viitoare despre modul în care oamenii dau sens lumii din punct de vedere vizual.

Vă recomandăm să citiți și:

Legalizarea canabisului a dus la scăderea consumului de alcool, analgezice și țigări

Focarele de variola maimuței erau pe cale să izbucnească oricum, spun specialiștii

Diabetul de tip 2 accelerează îmbătrânirea creierului și declinul cognitiv

Cercetătorii au găsit molecula ce declanșează schimbările legate de miros la COVID-19

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase