Home » Știință » Cercetătorii au găsit molecula ce declanșează schimbările legate de miros la COVID-19

Cercetătorii au găsit molecula ce declanșează schimbările legate de miros la COVID-19

Cercetătorii au găsit molecula ce declanșează schimbările legate de miros la COVID-19
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.05.2022

Oamenii de știință au identificat molecula ce declanșează schimbările legate de miros la COVID-19 care fac ca aromele plăcute să pară respingătoare.

Pierderea mirosului este un simptom definitoriu al COVID-19, estimându-se că au fost afectați aproximativ 18% dintre adulții din Marea Britanie. Alți oameni se confruntă cu o tulburare a simțului olfactiv cunoscută sub numele de parosmie, însă baza biologică pentru aceasta a rămas un mister.

Oamenii de știință au identificat o moleculă de miros foarte puternică care pare a fi un declanșator al sentimentului de dezgust experimentat de mulți dintre cei care au parosmie. Molecula, numită 2-furanmetantiol, găsită în cafea, a fost descrisă de cei cu un simț al mirosului normal ca fiind asemănătoare cafelei sau floricelelor, dar cei cu parosmie i-au descris de obicei mirosul ca fiind dezgustător, respingător sau murdar.

Schimbările legate de miros implică mai mulți factori decât s-a crezut până acum

„Acesta este o dovadă solidă că nu ‘totul se întâmplă în minte’ și că sentimentul de dezgust poate fi legat de compușii din alimentele distorsionate. Sistemul nervos central este cu siguranță implicat și el în interpretarea semnalelor pe care le primește de la nas”, a declarat Dr. Jane Parker, director al Flavour Centre de la University of Reading și coautor al cercetării.

Potrivit unui sondaj internațional recent, aproximativ 10% dintre cei afectați de schimbările legate de miros din cauza COVID-19 au experimentat parosmie imediat după boală.

Procentajul a crescut la 47% atunci când respondenții au fost intervievați din nou după 6-7 luni.

Unii dintre cei mai frecvenți factori declanșatori pentru parosmie sunt cafeaua, ciocolata, carnea, ceapa și pasta de dinți. Cel mai recent studiu a investigat dacă există anumiți compuși „vinovați” în aceste substanțe.

Prin captarea aromei cafelei, echipa a reușit să testeze compuși individuali ai acesteia pe voluntari care aveau parosmie și să compare reacția acestora cu a celor care nu aveau.

Compusul aromatic „vinovat”

Dintre cei aproximativ 100 de compuși aromatici prezenți în cafea, persoanele cu parosmie i-ar putea indica pe cei responsabili pentru sentimentul de dezgust. Datorită celor 29 de voluntari, oamenii de știință au descoperit 15 compuși care au declanșat parosmia, principalul vinovat fiind o substanță chimică numită 2-furanmetantiol, despre care 20 dintre voluntari au spus că avea un miros oribil, scrie The Guardian.

Nasul are peste 400 de tipuri diferite de receptori olfactivi, fiecare fiind sensibil la diferite arome. Substanța chimică 2-furanmetantiol are un prag excepțional de scăzut pentru a fi detectată și, prin urmare, este, probabil, una dintre primele substanțe chimice care revin „pe radarul” unei persoane după ce aceasta și-a pierdut simțul mirosului.

Cei cu parosmie au o mai slabă percepție a mirosurilor neplăcute

Parker a spus că creierul părea să clasifice în mod greșit mirosul, dar că este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege acest element al afecțiunii. Lucrarea a remarcat că cei cu parosmie ar putea experimenta, de asemenea, mirosurile cele mai neplăcute în mod diferit, de exemplu, descriind mirosul fecalelor drept „mai puțin neplăcut sau de biscuit”.

„Încă avem un drum lung de parcurs pentru a înțelege această afecțiune, dar această cercetare este prima care s-a concentrat pe mecanismele din nas. Acum știm că acest lucru are legătură cu nervii și receptorii lor, pentru că așa sunt detectate aceste molecule”, a declarat Simon Gane, de la spitalul Royal National Ear, Nose and Throat and Eastman Dental.

Descoperirile sunt publicate în revista Communications Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

Efectele neașteptate ale analgezicelor ar putea fi explicate de un nou studiu

Legătura dintre rinichi și sânge, cu totul alta decât se credea. Ce arată un nou studiu?

Vești proaste! Alcoolul poate dăuna inimii mai mult decât se credea până acum

O nouă metodă non-invazivă de a evalua riscul de boli hepatice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
O descoperire despre modul în care dinozaurii își creșteau puii schimbă tot ce știam până acum
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
ARCMEDIA, Romania’s largest publishing group, continues its efforts to implement an integrated development strategy
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
„Apogeul extincției” este aproape: Pământul va pierde 3.000 de ghețari pe an
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
Terra Amata, situl arheologic care spune povestea primilor ingineri ai Europei
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia operațională, își continuă demersurile de  implementare a unei strategii integrate de dezvoltare
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia ...
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de spălat vase
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei. Josephine Cochrane și prima mașină de ...
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
Karen Wetterhahn și misterul genetic al otrăvirii cu mercur
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Unde ai parte de educație și distracție într-un singur loc?
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
(P) Mii de produse gândite pentru tine, mii de alegeri
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare
Secretul succesului s-ar putea ascunde în creier, arată o nouă cercetare
Test de cultură generală. Cine au fost druizii?
Test de cultură generală. Cine au fost druizii?
Un astronom explică de ce crede că prima întâlnire cu extratereștrii nu va fi ca în filme
Un astronom explică de ce crede că prima întâlnire cu extratereștrii nu va fi ca în filme
Un monument preistoric unic a fost descoperit de arheologii din Franța
Un monument preistoric unic a fost descoperit de arheologii din Franța
De ce unii oameni sunt mai triști sau stresați de Crăciun?
De ce unii oameni sunt mai triști sau stresați de Crăciun?
România exportă mai mult decât importă, arată un raport
România exportă mai mult decât importă, arată un raport
Privighetoarea care a uimit lumea întreagă. S-a născut dintr-o mamă alcoolică, a cucerit Mapamondul şi a murit din cauza viciilor
Privighetoarea care a uimit lumea întreagă. S-a născut dintr-o mamă alcoolică, a cucerit Mapamondul şi a murit din ...
Record absolut! Cu cât au împrumutat românii Guvernul în 2025?
Record absolut! Cu cât au împrumutat românii Guvernul în 2025?
Arctica a avut cel mai cald an din 1900 și până în prezent, arată un raport NOAA
Arctica a avut cel mai cald an din 1900 și până în prezent, arată un raport NOAA