Home » Știință » Percepția timpului poate fi alterată dacă locuiești într-o clădire foarte înaltă. Cum este posibil?

Percepția timpului poate fi alterată dacă locuiești într-o clădire foarte înaltă. Cum este posibil?

Publicat: 03.06.2022

Percepția timpului poate fi alterată pentru persoanele care locuiesc la o mare înălțime față de pământ. Timpul se scurge în mod diferit cu cât ești mai sus.

Acesta nu este un efect al relativității, deși modesta dilatare a timpului cu siguranță poate fi calculată.

Burj Khalifa este cea mai înaltă clădire din lume, cu o înălțime de 828 de metri. Cel mai înalt situat apartament al său este situat la o înălțime de o jumătate de kilometru. Gravitația curbează spațiu-timpul, astfel încât cu cât ești mai aproape de un obiect greu, cu atât timpul trece mai lent, scrie IFL Science.

Dacă ai trăi în acest apartament timp de 70 de ani (fără să cobori), ai fi mai bătrân cu aproximativ 0,08 secunde, ceea ce nu este o schimbare majoră.

Percepția timpului poate fi alterată din cauza înălțimii

Mai degrabă decât timpul măsurat, timpul psihologic este cel care face diferența. Percepția timpului poate fi alterată de Soare. O astfel de înălțime oferă o vedere mult mai mare asupra Pământului, întinzând orizontul de la câțiva kilometri la 80 de kilometri dacă locuiești în cel mai de sus apartament. Asta înseamnă câteva minute în plus de lumină solară în fiecare zi. Soarele răsare mai devreme și apune mai târziu.

Potrivit Business Insider, arhitectul Stefan Al, în cartea Supertall, discută modul în care diferența modestă în lumina solară are un impact mare. De exemplu, persoanele care trăiesc la etajele superioare trebuie să aștepte mai mult înainte să își poată întrerupe postul în luna Ramadanului.

Impactul psihologic asupra celor care locuiesc în clădiri foarte înalte

Impactul Soarelui și al luminii solare asupra modului în care percepem timpul în viața de zi cu zi îi fascinează de mult pe cercetători. Există o mulțime de studii care au analizat efectele luminii de zi reduse din locurile cu cea mai mare latitudine de pe planeta noastră și modul în care acest lucru afectează oamenii din punct de vedere psihologic.

În mod similar, în lunile de vară la latitudini mai mari, obiceiurile se schimbă pe măsură ce orele târzii mai luminoase ne fac să simțim că este mai devreme decât este de fapt. „Ceasurile” noastre interne sunt departe de a fi infailibile. Experimentele în care oamenii au stat fără soare și fără ceasuri au arătat acest lucru.

În 2021, 15 persoane au stat 40 de zile într-o peșteră și atunci când au ieșit, la sfârșitul experimentului, au crezut că au fost acolo timp de 30 de zile.

Timpul este într-adevăr relativ în mai multe moduri.

Vă recomandăm să citiți și:

Te simți rău după ce faci sport? Iată de ce și cum poți preveni asta

Un studiu de la Harvard a identificat cinci obiceiuri simple care prelungesc viața cu până la 10 ani

Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile

Copiii aventuroși au o sănătate mintală mai bună, arată un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase