Home » D:News » Pandemia de COVID-19 bate pasul pe loc, dar pentru cât timp?

Pandemia de COVID-19 bate pasul pe loc, dar pentru cât timp?

Publicat: 15.06.2022

Pandemia de COVID-19 bate pasul pe loc în SUA după creșterea din această primăvară a subvariantei Omicron, dar este prea devreme pentru a ști dacă tendințele pozitive se vor menține.

Cel puțin asta susține Tom Inglesby, care a revenit recent la rolul său de conducere al Centrului Johns Hopkins pentru Siguranța Sănătății după ce a fost consilier principal al echipei de răspuns pentru COVID-19 de la Casa Albă începând cu luna ianuarie.

„Este o veste bună faptul că pare că pandemia s-a plafonat la nivel național”, a spus Inglesby în timpul unei conferințe virtuale, menționând că numărul de cazuri este în scădere în nord-est și vestul mijlociu. Dar „nu este posibil să spunem că lucrurile vor rămâne așa”, a spus el, deoarece numărul de cazuri din sud și vest continuă să crească, la fel ca spitalizările la nivel național. „Nu toate plafonările rămân plafonări”, a spus el.

Pandemia s-a plafonat, dar încă reprezintă o amenințare

Din fericire, cea mai recentă creștere a COVID-19, determinată de subvarianta omicron BA.2.12.1, a dus la mai puține spitalizări și decese în general decât valul omicron din iarnă, a spus Inglesby.

Însă el a spus că este îngrijorat de faptul că o treime din SUA încă nu este vaccinată complet, iar două treimi încă nu au făcut rapelul. În medie, aproximativ 265 de americani continuă să moară din cauza COVID-19 în fiecare zi.

„Este important să vedem cât de multă muncă mai rămâne de făcut pentru a diminua impactul coronavirusului și să realizăm că COVID-19 încă reprezintă o amenințare substanțială pentru sănătate și viață pentru mulți, mulți americani”, a spus el, citat de Medical Xpress.

Subvariantele Omicron aduc noi creșteri

Impactul potențial al două subvariante emergente de omicron, cunoscute sub numele de BA.4 și BA.5, rămâne neclar, potrivit lui Inglesby. Este posibil ca acestea să creeze „un anumit nivel de creștere dincolo de ceea ce vedem acum sau să încetinească revenirea la un număr mai mic de cazuri”, a spus el, dar „este prea devreme să putem spune ce anume se va întâmpla”.

Cele două subvariante au provocat deja vârfuri de COVID-19 în unele părți ale lumii, cum ar fi în Portugalia și Africa de Sud.

În SUA, se pare că aceste subvariante „cresc destul de rapid ca procentaj din totalul cazurilor din țară, în unele regiuni mai mult decât în altele”, a spus Inglesby, adăugând că încă nu se știe dacă infecțiile anterioare cu Subvarianta BA.2.12.1 din primăvara trecută vor oferi protecție împotriva noilor tulpini.

Combaterea COVID-19 trebuie să continue, chiar dacă acum pandemia s-a plafonat

În timp ce SUA au în prezent mai multe instrumente decât oricând pentru a lupta împotriva COVID-19 (printre care vaccinuri, tratamente antivirale precum Paxlovid și un accent pe îmbunătățirea ventilației clădirilor), Inglesby a spus că sprijinul sporit din partea Congresului este esențial și de mult așteptat. În prezent, administrația Biden continuă să aștepte ca Congresul să acționeze asupra unui pachet de ajutor COVID-19 blocat, în valoare de miliarde de dolari.

„Avem nevoie de sprijinul Congresului pentru a susține aceste instrumente, de finanțare pentru a dezvolta noi vaccinuri pentru a face față variantelor, pentru a finanța tratamente, pentru a finanța infrastructura de testare și răspunsul internațional”, a spus Inglesby.

Nu se poate ști cum va evolua virusul

Inglesby a spus că este posibil ca COVID-19 să evolueze pentru a se comporta mai mult precum gripa, necesitând vaccinări anuale. Este probabil ca americanul obișnuit să experimenteze „mai puține boli, cu mult mai puține decese”, a spus el, subliniind că acest lucru înseamnă un impact mai mic al COVID-19, dar asta nu înseamnă impact zero.

Dar este posibil și ca virusul „să evolueze în moduri care sunt provocatoare: noi variante care apar și care necesită fie vaccinuri diferite, fie stimulare pentru a proteja oamenii după ce scade imunitatea”, a spus el. El a remarcat debutul rapid și neașteptat al variantei Delta în 2021, precum și valul Omicron original din iarnă. „Este dificil să faci predicții pentru mai mult de câteva luni”, spune el.

Unii se așteaptă la noi creșteri în iarna și toamna anului 2022, posibil mai grave decât situația noastră actuală, a spus Inglesby. „Este mult prea devreme să spunem că terminăm cu COVID-19”, a spus el. „Avem instrumente mai bune decât înainte, putem continua să reducem impactul, dar COVID-19 va fi cu noi pentru ceva timp în viitor”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

O țară din Europa începe vaccinarea contacților apropiați împotriva variolei maimuței

Secrete militare chineze, publicate pe un forum de jocuri video. Ce s-a întâmplat cu informațiile clasificate?

Un studiu arată că 1 din 2 copii români petrece până la 6 ore pe săptămână online

ADN-ul vedetelor ar putea fi furat și folosit în scopuri obscure, avertizează profesorii de Drept

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase