Home » D:News » Sănătatea câinilor, în pericol. Medicii veterinarii recomandă evitarea rasei bulldog

Sănătatea câinilor, în pericol. Medicii veterinarii recomandă evitarea rasei bulldog

Publicat: 20.06.2022

Fețele plate ale câinilor din rasa bulldog pot provoca o „suferință pe tot parcursul vieții”, iar veterinarii îi îndeamnă pe oameni să nu cumpere unul.

Un studiu a constatat că rasa bulldog prezintă riscuri pentru sănătate de două ori mai mari decât alți câini. Sunt necesare măsuri urgente pentru a remodela rasa și pentru a opri alăturarea Regatului Unit pe lista țărilor în care câinele este interzis, spun experții Colegiului Regal Veterinar.

Specialiștii doresc ca oamenii să nu mai cumpere câini din rasa bulldog englez și alte două rase populare – bulldog francez și mopsul – până când problemele de reproducere nu sunt rezolvate. Veterinarii fac, de asemenea, apel la public să nu mai „promoveze” acești câini pe rețelele de socializare, indică BBC.

Câinele din rasa bulldog a crescut în popularitate în ultimul deceniu

Rasa, cunoscută și sub denumirea de bulldog englez sau britanic, a ajuns să fie comparată cu Winston Churchill pentru fața sa gingașă și a fost văzută istoric ca un simbol al curajului și al rezistenței. O modă pentru trăsături din ce în ce mai extreme, cum ar fi fața plată, pielea încrețită și corpul ghemuit, a făcut ca rasa să fie predispusă la aspecte legate de sănătate, ridicând îngrijorări bunăstarea acestor animale.

Cu ochii lor mari bombați și fața plată, câinii sunt incontestabil „drăguți”, a spus dr. Dan O’Neill de la Colegiul Regal Veterinar, unul dintre autorii studiului, dar forma lor extremă a corpului, după ani de reproducere selectivă a devenit „blestemul” lor. „Pentru rase precum bulldogul englez, unde mulți câini au conformații extreme și o sănătate înnăscută precară, publicul are un rol uriaș de jucat, solicitând câini cu conformații moderate și mai sănătoase”, a spus el.

„Până atunci, potențialii proprietari ar trebui să se gândească înainte de a cumpăra un câine cu fața plată”. Bulldogul englez a fost cândva o rasă musculară și atletică, dar de-a lungul anilor a devenit un animal de companie popular, cu o tendință către un craniu scurt, maxilar proeminent, pliuri ale pielii și o construcție ghemuită.

Popularitatea fenomenală a acestui animal

Dar a recunoscut că popularitatea „fenomenală” a câinilor din rasa bulldog este de înțeles, având în vedere efectul psihologic pe care îl au asupra noastră. Cu capetele lor mari, ochii mari și temperamentul docil, acești câini ne amintesc uneori chiar și de bebeluși.

„Interpretăm asta ca fiind drăguți câinii, iar acest lucru este total de înțeles și, de fapt, foarte greu de luptat ca om”, a spus el. „Ceea ce considerăm că este drăguț din exterior – dacă trăiești ca acel câine – este orice altceva decât drăguț. Este, în multe cazuri, o viață de suferință.” Creșterea câinilor din rasa bulldog este deja interzisă în mai multe țări și, potrivit unui grup de lucru experți de veterinari și grupuri de asistență socială, inclusiv Colegiul Regal Veterinar, același lucru s-ar putea întâmpla aici dacă nu se face nimic.

Proprietarii care au deja unul ar trebui să fie atenți la probleme de sănătate, cum ar fi problemele oculare, dificultăți de respirație și infecții ale pliurilor pielii și să solicite sfatul medicului veterinar dacă sunt îngrijorați, spun ei. Istoricul veterinar, Dr. Alison Skipper, de la King’s College din Londra, a spus că multe dintre bolile legate de forma corpului sunt cunoscute de crescători de mai bine de un secol. Creșterea responsabilă, acordând prioritate sănătății, ar putea „îmbunătăți bunăstarea acestei rase populare și emblematice”, a spus ea.

Urgentarea găsirii unor soluții

„Dorim urgent să vedem oameni care aleg câini nu doar pentru că le place felul în care arată, care este adesea condus de celebrități și rețelele sociale, și în schimb să găsim crescători care folosesc instrumentele de sănătate disponibile și cresc un câine neexagerat, unde sănătatea este pe primul loc, așa cum este descris în standardul rasei”, a spus purtătorul de cuvânt, Bill Lambert.

Studiul, publicat în revista Canine Medicine and Genetics, a comparat sănătatea a mii de câini din rasa bulldog englez ținuți ca animale de companie cu cea a altor rase de câini. S-a descoperit că bulldogul englez are de două ori mai multe șanse de a avea una sau mai multe tulburări într-un singur an decât alți câini.

Cele mai frecvente plângeri de sănătate au fost infecțiile în pliurile pielii – de 38 de ori mai multe șanse decât la alți câini, o tulburare oculară cunoscută sub numele de ochi de cireș – de 26 de ori mai probabil, proeminența maxilarului inferior – de 24 de ori mai probabil și probleme de respirație –  de 19 ori mai probabil.

Vă mai recomandăm și:

Winston Churchill, buldogul englez care suferea de psihoză maniaco-depresivă

O instanță din New York a decis că elefantul Happy nu este persoană și rămâne la Zoo

Avem sau nu nevoie de un nou accelerator de particule? Un fizician imploră cercetătorii să nu construiască un alt LHC

Operaţia de scădere în greutate reduce şansele de deces din cauza cancerului 

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase