Home » D:News » Cercetătorii au perfecționat levitația obiectelor cu ajutorul undelor sonore

Cercetătorii au perfecționat levitația obiectelor cu ajutorul undelor sonore

Cercetătorii au perfecționat levitația obiectelor cu ajutorul undelor sonore
Credit foto. Captură Science X via Youtube
Publicat: 28.06.2022

Cercetătorii au inventat un mod nou și îmbunătățit prin care pot face obiectele să leviteze, folosindu-se de unde sonore. Aceasta este o performanță impresionantă a tehnologiei de realitate mixtă care ar putea deschide calea pentru niște display-uri asemănătoare hologramelor futuriste.

După cum se vede într-un nou videoclip, cercetătorii au reușit să facă se leviteze niște mărgele polistiren și particule de apă într-o carcasă specială, făcându-le să se miște în trei dimensiuni prin ajustarea ieșirii sunetului a sute de difuzoare mici, instalate în formă de grilă.

Într-o demonstrație, au putut chiar să facă să plutească o bucată minusculă de material în aer, pe care au proiectat un film cu un iepure sărind, indică Futurism.

Interferențe în calea levitației

Echipa a abordat, de asemenea, un defect major înregistrat în timpul uneia dintre încercările lor anterioare. Prin creșterea numărului de difuzoare la 256 și ajustând fiecare dintre ieșirile lor folosind un software sofisticat, cercetătorii au reușit să miște obiectul în ciuda prezenței interferențelor.

Un obiect din interiorul incintei, putea face ca aceste unde sonore individuale să să deplaseze fără țintă, cauzând prăbușirea oricărui obiect care levita.

„În trecut, afișajele noastre 3D trebuiau să existe într-un vid, dar acum putem crea conținut 3D chiar acolo”, a spus Diego Martinez Plasencia, cercetător la University College London și coautor al noii lucrări publicată în revista Science Advances. „Nu sunt necesari ochelari sau trucuri, pur și simplu forme 3D care împart chiar spațiul în care trăim”, a adăugat el.

„Norul de sunete”

Efectul rezultat este destul de uimitor. Într-un experiment, echipa a reușit să facă să leviteze o picătură de apă peste un pahar de apă în mișcare, un obiect care altfel s-ar fi dovedit a fi o sursă masivă de interferență datorită suprafeței sale reflectorizante. „Deschide posibilitățile pentru experiențe de realitate virtuală complet captivante și holograme interactive”, a spus Ryuji Hirayama, autor principal de la University College London.

Echipa speră acum să creeze un nou sistem care să permită mai mult decât o singură sursă de interferență.

„Sunt încântat de modul în care aceste eforturi deschid ușa pentru amestecarea multor materiale diferite în fabricarea aditivă și imprimarea 3D”, a declarat cercetătorul principal Sri Subramanian. „Levitația acustică are un potențial imens în producția de precizie și această muncă deschide calea pentru lucruri incredibile”.

Vă mai recomandăm și:

Cum va arăta transportul cu Virgin Hyperloop. Capsulele cu levitație magnetică vor atinge viteze de peste 1.200 km/h

Test de cultură generală. În ce județ se află Delta Dunării?

Schimbările climatice afectează copiii chiar înainte ca aceștia să se nască

Cel mai mare pește de apă dulce din lume a fost descoperit în Mekong, spun oamenii de știință

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase