Home » D:News » Criză alimentară fără precedent în lume. Milioane de oameni, în pragul foametei

Criză alimentară fără precedent în lume. Milioane de oameni, în pragul foametei

Criză alimentară fără precedent în lume. Milioane de oameni, în pragul foametei
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.06.2022

Lumea se confruntă cu o criză alimentară fără precedent, a declarat șeful ONU.

Există un „risc real” de foamete multiplă în acest an, a declarat șeful ONU, Antonio Guterres, care a îndemnat pe participanții la ședința despre securitate alimentară să ia măsuri practice pentru a stabiliza piețele alimentare și pentru a reduce volatilitatea prețurilor la produsele de bază, potrivit Reuters.

„Ne confruntăm cu o criză globală a foametei fără precedent. Războiul din Ucraina a agravat probleme vechi de ani de zile: perturbarea climei, pandemia COVID-19, redresarea profund inegală”, a declarat Guterres la reuniunea de la Berlin prin intermediul unei înregistrări video.

Foametea în masă și înfometarea, inacceptabile în secolul XXI

Mai mult de 460.000 de persoane din Somalia, Yemen și Sudanul de Sud se află în condiții de foamete, conform clasificării integrate a fazelor de securitate alimentară (IPC), o unitate utilizată de agențiile ONU pentru a determina insecuritatea alimentară. Acesta este pasul premergător declarării foametei într-o regiune.

Milioane de oameni din alte 34 de țări se află în pragul foametei, conform IPC.

„Există un risc real ca mai multe perioade de foamete să fie declarate în 2022. Iar în 2023 ar putea fi chiar mai rău”, a declarat Guterres, calificând foametea în masă și înfometarea ca fiind inacceptabile în secolul XXI.

Transporturile din porturile ucrainene, oprite de invazia Rusiei

Guterres a mai spus că nu ar putea exista o soluție eficientă la criză decât dacă Ucraina și Rusia, care produc aproximativ 29% din exporturile mondiale de grâu, vor găsi o modalitate de a relua comerțul.

Transporturile din porturile ucrainene au fost oprite de invazia Rusiei în țara vecină. Moscova dorește ca anumite sancțiuni occidentale să fie ridicate pentru a-și relua exporturile de cereale și îngrășăminte.

ONU și Turcia încearcă să intermedieze un acord.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase