Home » D:News » Cercetătorii au descoperit, în sfârșit, sursa valului de căldură marin cunoscut drept „Blob”

Cercetătorii au descoperit, în sfârșit, sursa valului de căldură marin cunoscut drept „Blob”

Cercetătorii au descoperit, în sfârșit, sursa valului de căldură marin cunoscut drept „Blob”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.07.2022

La fel ca și omonimul său din film, îngrozitorul val de căldură marin poreclit Blob a provocat multe distrugeri în timpul apogeului său, provocând morți în masă ale peștilor, păsărilor și multe altor animale marine, amenințând industria de pescuit.

De atunci, Blob și-a ridicat capul cel puțin pentru scurt timp de două ori, sugerând o persistență subiacentă a cauzei sale.

Acum, cercetătorii au identificat încălzirea sistematică din Oceanul Pacific care a alimentat ascensiunea Blob, iar modelarea lor confirmă că, așa cum se bănuia anterior, nu este rezultatul variației climatice naturale, indică Science Alert.

„Descoperirea bazinului de încălzire pe termen lung ne va oferi acum informații esențiale cu privire la probabilitatea unor astfel de evenimente extreme în viitor”, spune Armineh Barkhordarian, cercetător atmosferic de la Universität Hamburg.

Valuri de încălzire

Barkhordarian și colegii săi au detectat un bazin persistent de apă încălzită în Pacificul de Nord-Est, cu temperaturi medii anuale crescute cu aproximativ 0,4 °C pe deceniu. Temperaturile apei de vară persistă acum cu 37 de zile mai mult decât acum 20 de ani.

Echipa a descoperit, de asemenea, o scădere a norilor de joasă altitudine – care de obicei au un efect de răcire asupra apelor de dedesubt – în această regiune în timpul sezonului rece. Folosind mai multe modele, echipa a calculat că există o șansă de mai puțin de 5% ca acest sistem de înaltă presiune să fi fost neobișnuit de consolidat în timpul iernii din cauza variațiilor naturale.

Modelarea lor a dezvăluit, de asemenea, o șansă de mai puțin de 1% ca Blob să se fi format în 2019 fără tot excesul de gaze cu efect de seră pe care oamenii le-au pompat în atmosfera noastră. Temperaturile au ajuns cu până la 6 °C peste medie în timpul acestui val de căldură marin. Aceste descoperiri sunt susținute de cercetări anterioare care au descoperit că valurile marine de căldură precum Blob sunt acum de 20 de ori mai probabile din cauza schimbărilor climatice induse de om.

Prognoze viitoare

„Acest bazin de încălzire va continua să crească temperatura apei în viitor, crescând atât frecvența cât și intensitatea valurilor de căldură marine locale. Creșterea bruscă a temperaturii medii a apei împinge ecosistemele la limitele lor”, explică Barkhordarian.

Pata sufocantă și fierbinte de apă care a început în 2013 a decimat viața marină, ucigând peste 100 de milioane de pești în Pacific, mii de păsări marine și alte animale care nici măcar nu au fost luate în considerare.

De asemenea, a alimentat înflorirea masivă de alge toxice care au oprit industriile de pescuit. Misteriosul sindrom de pierdere a stelei marine s-a întâmplat să înceapă în apropiere, în același timp cu apariția primului fenomen Blob.

Vă mai recomandăm și:

Lumile extraterestre care nu seamănă cu Pământul ar putea fi locuibile de miliarde de ani

Telefonul dat pe modul Silențios cauzează mai mult stres în loc să îl reducă

Cea mai mare adâncime la care a fost descoperită vreodată o epavă. Imagini cu distrugătorul american „Sammy B”

Astronomii au detectat bule produse de stelele muribunde în gazul interstelar al galaxiei noastre

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase