Home » Lumea digitală » Telefonul dat pe modul Silențios cauzează mai mult stres în loc să îl reducă

Telefonul dat pe modul Silențios cauzează mai mult stres în loc să îl reducă

Publicat: 30.06.2022

Ești afectat de FOMO (fear of missing out), adică frica de a rata ceva „important”? Atunci s-ar putea ca telefonul dat pe Silențios să nu te ajute să scapi de stres.

Aceasta este concluzia unui nou studiu, care a descoperit că mulți oameni își verifică telefoanele mult mai mult atunci când acestea sunt setate pe modul Silențios sau Vibrații decât atunci când sunt setate să sune, scrie Medical Xpress.

„Fără un ‘buzz’ clar sau sunet de la telefoanele lor, persoanele cu FOMO își folosesc telefoanele și mai mult”, a spus Mengqi Liao, doctorand în studii de comunicații la Penn State University, SUA, și autor al studiului.

Telefonul dat pe Silențios nu te scapă de stres

Pentru studiu, 42% dintre 138 de utilizatori de iPhone aveau setat telefonul doar pe vibrații; 8,7% aveau telefonul dat pe Silențios, iar restul și-au păstrat soneriile pornite timp de patru zile consecutive. Înainte de a începe, oamenii au completat un sondaj pentru a vedea dacă aveau FOMO și au activat instrumentul Screen Time pe telefoanele lor, astfel încât să poată raporta date exacte cercetătorilor.

Cei care și-au „amuțit” telefoanele au înregistrat cel mai mult timp petrecut pe rețelele sociale și și-au verificat telefonul mai des decât participanții care nu au oprit soneria dispozitivului. Timpul de folosire a ecranului telefonului nu numai că a fost mai mare la persoanele cu FOMO, dar dezactivarea notificărilor a crescut și sentimentul de stres.

„În loc să dezactiveze soneria sau să dezactiveze toate notificările de pe telefoanele lor pentru a evita distragerea atenției, utilizatorii cu FOMO și-ar putea personaliza setările de notificări și pot dezactiva selectiv unele notificări”, a sugerat Liao.

Acest lucru poate însemna activarea notificărilor care vin din partea familiei și prietenilor apropiați pentru a atenua anxietatea, a spus ea.

Funcția „Nu deranjați” nu este suficientă

„Sperăm că studiul nostru ar putea inspira un design mai bun sau mai personalizat pentru notificări, care ar putea îmbunătăți experiența utilizatorilor cu telefoanele mobile, pe lângă o simplă funcție de ‘Nu deranjați’ pentru toată lumea”, a spus Liao.

Descoperirile au fost publicate online în revista Computers in Human Behavior.

Doi experți externi au fost de acord că despărțirea de telefon și depășirea FOMO va necesita probabil mai mult decât oprirea soneriei dispozitivului.

Terapeuții le spun adesea oamenilor să-și închidă telefoanele pentru a putea fi mai prezenți în viața lor de zi cu zi, dar acest studiu sugerează că ar putea să nu fie cea mai bună cale de acțiune pentru unii oameni, a spus Thea Gallagher, profesor asistent clinic de psihiatrie la NYU Langone Health, din New York City.

„Datele indică ceva diferit dacă aveți FOMO: de fapt, vă veți verifica compulsiv telefonul și mai mult pentru că credeți că vă lipsesc notificările”, a spus ea.

Nu este ușor să ne despărțim de telefoane, dar ar trebui

Gallagher a sugerat o despărțire fizică de telefon și încercarea de a ajunge la rădăcina FOMO.

Lovern Moseley, psiholog pentru copii și adolescenți la Boston Medical Center, a fost de acord.

„FOMO este mai mult o problemă pentru pacienții adolescenți și tineri, dar mulți dintre noi se luptă, de asemenea, cu dependența de telefon și recunoaștem nevoia de a reduce timpul pe care îl petrecem cu acestea”, a spus Moseley, care este profesor asistent clinic la Boston University School of Medicine.

Nu este ușor să rupi acest obicei. Încercați să găsiți un comportament de înlocuire care să fie mai împlinitor și acceptați că s-ar putea să vă simțiți inconfortabil la început, a adăugat ea.

„Stresul va dispărea la un moment dat”, a adăugat Moseley.

Vă recomandăm să citiți și:

Germania a lansat o investigație asupra Google Maps

Vulnerabilitatea Hertzbleed a unor procesoare ar putea afecta pe toată lumea

Un nou supercomputer european, inaugurat în Finlanda

Un om a antrenat un AI oribil folosind milioane de postări de pe forumul 4chan

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase