Home » D:News » Muzeul Național de Istorie a României, un edificiu a cărei construcție a început la 1894 (DOCUMENTAR)

Muzeul Național de Istorie a României, un edificiu a cărei construcție a început la 1894 (DOCUMENTAR)

Publicat: 01.07.2022

Muzeul Național de Istorie a României este situat în Centrul Vechi al Capitalei, pe Calea Victoriei, vis-a-vis de Palatul C.E.C. Muzeul se află în clădirea construită pentru Poșta Centrală din București, fostul Palat al Poștelor, Telegrafului și Telefoanelor, o clădire emblematică nu doar a Capitalei, ci a întregii țări.

Muzeul Național de Istorie este cel mai important muzeu de istorie și arheologie din România și impresionează atât prin mărimea sa, cât și prin patrimoniu. Este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți actori ai arheologiei contemporane românești, dar și un lider important în al arheologia preventivă.

Muzeul deține obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul actual al României încă din timpurile preistorice și până în perioada contemporană. Acesta a fost inaugurat în anul 1972, cu scopul de a ilustra evoluțiile culturale înregistrate de-a lungul tuturor epocilor istorice în spațiul geografic al țării noastre.

Pentru sediul muzeului a fost ales Palatul Poștelor, care a fost realizat la sfârșitul secolului XX, în stil neoclasic de către arhitectul Alexandru Săvulescu. Palatul a fost, la rândul său, realizat pe terenul în care, în secolul al XVII-lea, se aflau casele lui Constantin Bălăceanu, pe locul cărora domnitorul Constantin Brâncoveanu a construit un mare han care s-a numit Hanul Constantin Vodă. Însă în 1847, un incendiu a mistuit o parte din oraș și hanul. În urma acestui incendiu au rămas doar ruinele, care au fost demolate în 1862 și s-a făcut loc noii construcții.

Arhitectul, împreună cu directorul poștelor din acea vreme, Ernest Sturza, au vizitat mai multe capitale europene și au studiat clădirile de poștă din afară. Cei doi au vizitat Parisul, Viena, Torino, Milano, Veneția, Budapesta, Zurich și Geneva, iar la întoarcere au reușit să elaboreze un plan pe care i l-au înaintat Ministerului de Interne. Astfel că, ulterior, Palatul Poștelor a fost realizat după modelul poștei din Geneva.

Lucrările de construcție ale palatului au început în 1894, atunci când a fost pusă și piatra de temelie. În cadrul ceremoniei a fost prezent și regele Carol I al României, prim-ministrul Lascăr Catargiu, miniștrii cabinetului, prefectul poliției și primarul Capitalei de la acea vreme.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase