Home » D:News » Brad Pitt a dezvăluit că ar putea suferi de prosopagnozie. Care sunt simptomele?

Brad Pitt a dezvăluit că ar putea suferi de prosopagnozie. Care sunt simptomele?

Brad Pitt a dezvăluit că ar putea suferi de prosopagnozie. Care sunt simptomele?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 13.07.2022

Brad Pitt este una dintre cele mai recunoscute chipuri ale actoriei. Dar, așa cum a dezvăluit actorul câștigător de două ori al Premiului Oscarul într-un interviu recent, recunoașterea fețelor este o provocare pentru el.

Deși nu a fost niciodată diagnosticat oficial, Pitt crede că suferă de o tulburare neurologică cunoscută sub numele de prosopagnozie sau orbire a feței, un subiect care a început să fie popular în peisajul media săptămâna aceasta, în urma interviului său.

Este o enigmă familiară pentru mulți care se luptă afecțiunea sau pentru cei apropiați lor. „Soțul meu are și prosopagnozie”, a scris un utilizator al uneia dintre rețelele de socializare ca reacție la știri, indică Futurism.

„Îngreunează interacțiunile sociale de zi cu zi în moduri pe care doar o persoană care o are sau este aproape de astfel de persoane le poate înțelege cu adevărat. Și, da, nimeni nu crede vreodată că este un lucru real”, a adăugat utilizatorul de social media.

„Nimeni nu mă crede!”, a spus Brad Pitt

Este o evoluție tristă a stării de sănătate a actorului. În 2013, Brad Pitt a declarat că simptomele erau suficient de grave încât să-i creeze un disconfort atunci când își părăsea reședința. „De aceea stau acasă”, a spus el atunci, referindu-se la tulburare.

Potrivit Institutului Național de Tulburări Neurologice și Accidentelor Vasculare Cerebrale – NINDS, prosopagnozia nu este rezultatul pierderii memoriei, tulburărilor de vedere sau dificultăților de învățare. În schimb, tulburarea apare din anomalii, leziuni sau afectare a girului fusiform drept, o parte a creierului responsabilă de percepția și memoria facială.

Credit foto: Shutterstock

Cu alte cuvinte, pacienții nu reușesc să recunoască fețele pentru că, în esență, creierul lor este în mod fundamental incapabil să proceseze chipurile pe care le văd – nu din cauza unei deficiențe de memorie. Severitatea simptomelor variază. Este obișnuit să întâmpinați dificultăți în recunoașterea fețelor propriilor membri ai familiei, în timp ce unii cu această tulburare nu pot să-și recunoască nici măcar propria față.

Nu există o cauză singulară pentru această afecțiune

Nu există o singură cauză pentru prosopagnozie, potrivit NINDS. Oamenii de știință au asociat anterior tulburarea de accidentul vascular cerebral, deteriorarea neurologică sau genetică. Poate fi chiar moștenită fără leziuni evidente ale creierului.

Deși nu există un plan de tratament sau un tratament specific, există modalități de a ajuta persoanele care suferă să dezvolte „strategii compensatorii”, arată NINDS. Pitt se îngrijorează adesea că, pentru că nu poate recunoaște fețele altora, aceștia vor crede că este distant sau rece.

Obsesia acestui lucru este o problemă foarte reală pentru mulți alți suferinzi, iar efectul poate fi debilitant din punct de vedere social.

Vă mai recomandăm și:

Coșmarurile frecvente ar putea fi unul dintre simptomele bolii Parkinson. Iată ce spun specialiștii

Scanerele cerebrale ultra-puternice i-ar putea ajuta pe cei cu Parkinson. Iată cum!

Probleme cu somnul? Un studiu dezvăluie o legătură între Alzheimer și ritmul circadian

Declinul cognitiv al câinilor ar putea ajuta oamenii care suferă de Alzheimer

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase