Home » Știință » Declinul cognitiv al câinilor ar putea ajuta oamenii care suferă de Alzheimer

Declinul cognitiv al câinilor ar putea ajuta oamenii care suferă de Alzheimer

Publicat: 12.05.2022
Declinul cognitiv al câinilor ar putea ajuta oamenii care suferă de Alzheimer
Credit foto: Shutterstock

Cercetătorii au descoperit că o suită de teste complementare poate cuantifica schimbările la câinii suspectați că suferă de declin cognitiv. Abordarea nu numai că ar putea ajuta proprietarii să gestioneze îngrijirea animalelor în vârstă, dar ar putea servi ca model pentru evaluarea progresiei declinului cognitiv la oamenii cu boala Alzheimer.

Sindromul de disfuncție cognitivă canină (CCDS) este similar cu boala Alzheimer la om, în sensul că declinul cognitiv este asociat cu dezvoltarea plăcilor amiloide, precum și cu atrofia corticală, o degenerare progresivă a țesutului cerebral. CCDS este, de asemenea, dificil de diagnosticat.

În mod tradițional, CCDS este diagnosticată pe baza excluderii oricăror afecțiuni fizice evidente și a răspunsurilor proprietarului la un chestionar.

Natasha Olby, de la North Carolina State University, și co-autorul principal Margaret Gruen, profesor asistent de medicină comportamentală, au vrut să determine dacă funcția cognitivă poate fi cuantificată cu acuratețe la câini, scrie MedicalXpress.

„Aceste descoperiri sunt promițătoare atât pentru câini, cât și pentru oameni”

În acest scop, cercetătorii au recrutat 39 de câini din 15 rase. Toți aceștia se aflau în categoria de vârstă senior, dar aveau o stare generală de sănătate bună. Un câine este considerat senior dacă se află în ultimii 25% din durata de viață preconizată în funcție de rasă și mărime.

Câinii au fost supuși unor examene fizice și ortopedice, precum și unor analize de laborator care au inclus un test de sânge care este un marker al morții neuronale. Stăpânii lor au completat două chestionare de diagnosticare utilizate în mod obișnuit, iar apoi câinii au participat la o serie de teste cognitive menite să evalueze funcția executivă, memoria și atenția.

„Abordarea pe care am adoptat-o nu este neapărat concepută pentru a fi diagnostică. În schimb, dorim să folosim aceste instrumente pentru a putea identifica declinul într-un stadiu incipient și pentru a-i putea urmări pe măsură ce boala progresează, cuantificând schimbările”, spune Olby.

Sindromul de disfuncție cognitivă canină, similar cu boala Alzheimer la om

Echipa a constatat că rezultatele testelor cognitive și ale testelor de sânge s-au corelat bine cu scorurile din chestionar, sugerând că o abordare multidimensională poate fi folosită pentru a cuantifica declinul cognitiv la câinii care îmbătrânesc.

„A fi capabili să diagnosticăm și să cuantificăm CCDS într-un mod sigur și relevant din punct de vedere clinic este un prim pas pentru a putea lucra cu unii câini ca model pentru boala Alzheimer la om”, spune Olby. „Multe dintre modelele actuale ale bolii Alzheimer – la rozătoare, de exemplu – sunt bune pentru înțelegerea modificărilor fiziologice, dar nu și pentru testarea tratamentelor.”

„Câinii trăiesc în casele noastre și dezvoltă boli care apar în mod natural, la fel ca și noi”, spune Gruen. „Aceste descoperiri sunt promițătoare atât pentru câini, cât și pentru oameni, în ceea ce privește îmbunătățirea înțelegerii progresiei bolii, precum și pentru testarea potențială a tratamentelor.”

Lucrarea apare în Journal of Alzheimer’s Disease.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Longevitatea câinilor. Cât ar putea trăi prietenul tău cel mai bun?

Interzis la ciocolată! De ce nu se pot bucura și câinii de acest răsfăț?

Câinii sunt conștienți de sine, într-o anumită măsură. Ce au dezvăluit teste recente?

Cercetătorii au descoperit cauza genetică a unei afecțiuni mortale la câini

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase