Home » Știință » Scanerele cerebrale ultra-puternice i-ar putea ajuta pe cei cu Parkinson. Iată cum!

Scanerele cerebrale ultra-puternice i-ar putea ajuta pe cei cu Parkinson. Iată cum!

Publicat: 20.05.2022

Scanerele cerebrale ultra-puternice RMN 7T ar putea fi folosite pentru a ajuta la identificarea pacienților cu Parkinson și alte afecțiuni similare care ar putea beneficia de noi tratamente pentru simptome netratabile anterior.

Atât boala Parkinson, cât și o tulburare asociată, paralizia supranucleară progresivă (PSP), sunt boli progresive ale creierului care nu numai că afectează mișcarea, ci afectează și motivația și cunoașterea. Aceste din urmă simptome pot avea un impact major asupra parcursului pacientului, afectându-i supraviețuirea și bunăstarea generală, precum și stresul și costurile pentru familii.

Pentru a înțelege cauzele acestor simptome cognitive, cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au folosit scanerele cerebrale ultra-puternice „7T” de la Centrul de imagistică cerebrală Wolfson pentru a măsura modificările din creierul persoanelor cu boala Parkinson, PSP, sau cu o stare bună de  sănătate. 7T se referă la puterea câmpului magnetic; majoritatea scanerelor RMN tind să fie de 3T sau mai puțin.

Rezultatele sunt publicate în revista Movement Disorders.

Scanerele cerebrale ultra-puternice au un rol foarte delicat

Pacienții cu Parkinson și PSP sunt adesea tratați cu medicamente precum L-DOPA, care compensează pierderea severă de dopamină. Dar tratamentul cu dopamină are puține efecte pentru multe dintre simptomele non-motorii. De aceea, oamenii de știință au început să-și îndrepte atenția către noradrenalină, o substanță chimică care are un rol critic în funcțiile creierului, printre care atenția și excitarea, gândirea și motivația.

„Noradrenalina este foarte importantă pentru funcționarea creierului. Toată aprovizionarea creierului nostru provine dintr-o regiune minusculă din spatele creierului numită locus coeruleus, care înseamnă ‘pata albastră‘. Seamănă cu două bețișoare scurte de spaghete de aproximativ 1 cm: este subțire, este mică și este ascunsă chiar la baza creierului în trunchiul cerebral”, explică profesorul James Rowe, de la Departamentul de neuroștiințe clinice al Universității din Cambridge, care a condus studiul.

Un studiu din 2021 al echipei profesorului Rowe, în care au fost examinați creierii donați la Cambridge Brain Bank, a constatat că unele persoane cu PSP au pierdut până la 90% din locus coeruleus, care produce noradrenalina.

Întrebarea la care a vrut să răspundă echipa a fost: cum ar putea fi studiată această regiune minusculă la pacienții care sunt încă în viață? Scanerele RMN anterioare nu au avut rezoluția necesară pentru a măsura regiunea la pacienții vii.

Noua aparatură o depășește pe cea disponibilă în spitale

„Locusul coeruleus este imposibil de văzut cu un scaner normal”, a spus profesorul Rowe. „Nici măcar scanerele bune de spital nu pot vedea prea bine. Și dacă nu o poți măsura, nu poți înțelege cum diferă doi oameni: cine are mai mult, cine are mai puțin? Ne-am dorit de ceva timp ca scanerele RMN să fie suficient de bune pentru a face acest lucru”, a spus el.

În timp ce majoritatea scanerelor pot afișa structuri la nivelul de detaliu al unui bob de orez, scanerele cerebrale ultra-puternice 7T pot oferi o rezoluție la dimensiunea unui bob de nisip. Scanerele i-au permis echipei să examineze locus coeruleus al subiecților lor și să confirme că cu cât nivelul de deteriorare a acestei regiuni este mai mare, cu atât simptomele de apatie sunt mai severe și cu atât pacienții au avut rezultate mai slabe la testele cognitive.

Noi tratamente pentru Parkinson

Descoperirile oferă speranță pentru oferirea de noi tratamente pentru aceste simptome. O serie de medicamente care stimulează noradrenalina au trecut deja prin studii clinice pentru alte afecțiuni și, prin urmare, s-au dovedit a fi sigure și bine tolerate. Profesorul Rowe și colegii săi conduc acum un studiu clinic la Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust pentru a vedea dacă aceste medicamente ameliorează simptomele în PSP.

„Nu toți pacienții cu PSP sau cu Parkinson vor avea beneficii de pe urma medicamentelor care stimulează noradrenalina. Este mai probabil ca acestea să le aducă beneficii acelor persoane cu leziuni ale locusului coeruleus; și cu cât daunele sunt mai mari, cu atât este mai probabil ca pacienții să obțină beneficii”, a declarat Dr. Rong Ye, de la Departamentul de Neuroștiințe Clinice al Universității din Cambridge.

„Scanerele cerebrale ultra-puternice 7T ne pot ajuta să-i identificăm pe acei pacienți despre care credem că vor avea cele mai mari beneficii. Acest lucru va fi important pentru succesul studiului clinic și, dacă medicamentele sunt eficiente, va însemna că știm căror pacienți să le oferim tratamentul. Pe termen lung, acest lucru se va dovedi mai rentabil decât administrarea de boostere de noradrenalină pacienților care în cele din urmă nu ar vedea niciun beneficiu”, a adăugat el, potrivit Eurek Alert.

Se crede că, în PSP, deteriorarea locusului coeruleus este cauzată de o acumulare a proteinei nedorite tau. Atunci când noradrenalina se descompune, pare să declanșeze modificări ale proteinei tau care duc la acumularea acesteia. Acest lucru afectează apoi aceleași celule care produc noradrenalina, ducând la un cerc vicios. O situație similară poate apărea în boala Parkinson.

Vă recomandăm să citiți și:

Pauzele de la social media îmbunătățesc sănătatea mintală

Un studiu important a descoperit că produsele lactate pot favoriza creșterea riscului de cancer

Cum controlează creierul vorbirea? Un nou studiu schimbă tot ce știam până acum

Un medicament experimental pentru slăbit a stabilit un record în testele clinice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase