Home » D:News » Raționalizarea energiei în Europa nu poate fi exclusă, avertizează gigantul energetic Shell

Raționalizarea energiei în Europa nu poate fi exclusă, avertizează gigantul energetic Shell

Raționalizarea energiei în Europa nu poate fi exclusă, avertizează gigantul energetic Shell
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 18.07.2022

Raționalizarea energiei în Europa nu poate fi exclusă, a avertizat șeful gigantului energetic Shell, din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaze din Rusia, scrie BBC.

Luând cuvântul la o conferință pe teme energetice, Ben van Beurden a declarat că se anunță o „iarnă cu adevărat grea în Europa”, iar prețurile la energie vor înregistra creșteri „semnificative”.

Prețurile energiei au sărit la începutul acestui an după ce Rusia a invadat Ucraina. De asemenea, Rusia a fost acuzată că folosește gazul „ca pe o armă”, limitând livrările ca răspuns la sancțiunile UE.

Luna trecută, Germania s-a apropiat de raționalizarea gazului după ce a declanșat etapa de „alarmă” a unui plan de urgență privind gazul pentru a face față penuriei, pe fondul temerilor legate de reducerea aprovizionării. Cel mai înalt nivel al planului ar permite statului să intervină și să stabilească priorități în alocarea energiei către gospodării și serviciile de urgență.

„Se anunță o iarnă cu adevărat grea în Europa”

Săptămâna aceasta, livrările de gaze naturale rusești către Germania prin conducta Nord Stream 1 din Marea Baltică au fost întrerupte timp de 10 zile pentru lucrări anuale de întreținere, dar există temeri că livrările ar putea să nu fie reluate.

Italia a raportat, de asemenea, penurii în aprovizionarea cu gaze, gigantul energetic italian Eni dezvăluind luna trecută că primește doar jumătate din cele 63 de milioane de metri cubi pe zi pe care le-a solicitat de la Gazprom.

Vorbind la Conferința de primăvară Aurora din Oxford, van Beurden a declarat: „Va fi o iarnă foarte grea în Europa. Unele țări se vor descurca mai bine decât altele, dar cu toții ne vom confrunta cu o escaladare foarte semnificativă a prețurilor la energie”.

UE este puternic dependentă de combustibilii fosili ruși, Rusia furnizându-i 40% din gazele naturale. De asemenea, Rusia furnizează 27% din petrolul importat de UE, primind în schimb aproximativ 400 de miliarde de euro pe an.

Prețurile energiei au sărit la începutul acestui an

Blocul comunitar a făcut demersuri pentru a renunța la combustibilii fosili ruși ca răspuns la războiul din Ucraina, interzicând majoritatea importurilor de petrol până la sfârșitul anului 2022. S-a angajat să reducă importurile de gaze, dar s-a dovedit mai dificil să convină asupra unor măsuri suplimentare, cum ar fi o interdicție totală.

Statele membre au încercat să stocheze gazele în timpul verii, în perspectiva cererii mai mari de combustibil pe timp de iarnă, dar ultimele măsuri ale Rusiei de reducere a ofertei au adâncit îngrijorările legate de faptul că continentul ar putea întâmpina dificultăți în constituirea unor rezerve suficiente.

Stocurile de gaz ale Europei sunt pline în proporție de 62,6% și există temeri că va fi dificil să se atingă obiectivul de cel puțin 80% pentru iarnă, scrie Mediafax.

Mai multe țări, cum ar fi Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca și Țările de Jos nu mai primesc gaz rusesc după ce au refuzat cererea de a plăti în ruble.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase