Țările UE au ajuns la un acord privind reducerea consumului de gaze în această iarnă

30 07. 2022, 03:00
Credit foto: Shutterstock

Țările Uniunii Europene au convenit asupra unui regulament de urgență pentru a reduce consumul de gaze naturale în această iarnă, în timp ce Europa se pregătește pentru o iarnă cu aprovizionarea incertă din partea Rusiei, anunță Reuters.

„Aceasta nu a fost o misiune imposibilă! Miniștrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaze în perspectiva iernii care urmează”, a scris într-un tweet Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE.

Europa se confruntă cu o presiune sporită a gazelor, de când compania rusă Gazprom a anunțat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate.

O reducere obligatorie de 15% de gaze naturale pentru fiecare țară

În condițiile în care o duzină de țări din UE se confruntă deja cu o reducere a livrărilor rusești, Bruxelles-ul îndeamnă statele membre să se pregătească economisind gazul și stocându-l pentru iarnă, de teamă că Rusia va întrerupe complet fluxurile ca represalii la sancțiunile occidentale din cauza războiului cu Ucraina.

Miniștrii Energiei au aprobat o propunere prin care toate țările UE să reducă în mod voluntar consumul de gaze naturale cu 15% în perioada august-martie. Reducerile ar putea deveni obligatorii în cazul unei urgențe în materie de aprovizionare, dar țările au convenit să scutească numeroase țări și industrii, după ce unele guverne s-au opus propunerii inițiale a UE de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare țară.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acordul îi va arăta președintelui rus Vladimir Putin că Europa rămâne unită în fața ultimelor reduceri de gaze impuse de Moscova.