Home » D:News » Cât durează efectele negative ale fumatului? O cercetare șochează pe toată lumea

Cât durează efectele negative ale fumatului? O cercetare șochează pe toată lumea

Cât durează efectele negative ale fumatului? O cercetare șochează pe toată lumea
Foto: Pexels
Publicat: 18.09.2022

Copiii au aproape 60% șanse de a face astm dacă tații lor au fost expuși la fumul de tutun în copilărie, potrivit unui nou studiu. Dacă tații au fost expuși la fum și au și fumat, riscul depășește 70%.

Constatările, publicate în „European Respiratory Journal” și citate de The Guardian, oferă dovezi suplimentare pentru posibilul „efect transgenerațional”, în care fumatul poate afecta sănătatea persoanelor născute două generații mai târziu.

„Am constatat că riscul de astm non-alergic la copii crește cu 59% dacă tații lor au fost expuși la fumatul pasiv în copilărie, în comparație cu copiii ai căror tați nu au fost expuși. Riscul a fost chiar mai mare, de 72%, dacă tații au fost expuși la fumatul pasiv și au continuat să fumeze ei înșiși”, a declarat Jiacheng Liu, de la Universitatea din Melbourne, unul dintre coautori.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători australieni, britanici și din Sri Lanka.

Cât durează efectele negative ale fumatului

Dr. Dinh Bui, un alt coautor, a declarat: „Descoperirile noastre arată cum daunele provocate de fumat pot avea un impact nu numai asupra fumătorilor, ci și asupra copiilor și nepoților lor”.

Având în vedere concluziile lor, bărbații ar trebui să încerce să evite fumatul, dacă este posibil, pentru a reduce riscul de a afecta sănătatea propriilor fii sau a urmașilor lor, a adăugat Bui.

O cercetare șocantă

Jon Foster, managerul pentru politici de sănătate la Asthma + Lung UK, a declarat: „Această cercetare este cu adevărat șocantă, arătând că efectele negative ale fumatului pot dura generații întregi. Copiii născuți astăzi au un risc cu 59% mai mare de a dezvolta astm dacă tatăl lor a fost expus la fumatul pasiv în copilărie, ceea arată impactul uriaș pe care fumatul îl are asupra sănătății altor persoane”.

Studiul a fost făcut pe aproape 1.700 de tați și urmașii lor.

Potrivit profesorului Jonathan Grigg, președintele comitetului de control al tutunului din cadrul Societății Europene de Pneumologie, copiii trebuie să fie protejați de daune suplimentare prin adoptarea unor măsuri solide pentru a reduce fumatul.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase