Home » D:News » NATO respinge retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei. „O nouă escaladare a războiului ilegal”

NATO respinge retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei. „O nouă escaladare a războiului ilegal”

Publicat: 24.09.2022
NATO respinge retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei. „O nouă escaladare a războiului ilegal”
Sursa foto: Profimedia

Alianţa Nord-Atlantică a condamnat vehement „retorica nucleară iresponsabilă” a Rusiei şi a denunţat planurile de organizare a referendumurilor în regiuni din sud-estul Ucrainei, avertizând că nu va recunoaşte anexarea acestora.

„Condamnăm în cei mai puternici termeni planul de organizare a aşa-numitelor referendumuri pentru unirea cu Federaţia Rusă în regiuni ucrainene controlate parţial de armata rusă. (…) După cum a reafirmat Adunarea Generală ONU în rezoluţia denumită Agresiune împotriva Ucrainei, adoptată pe 2 martie 2022, nicio anexare de teritoriu prin ameninţări sau utilizarea forţei nu va fi recunoscută ca legală. Aliaţii nu au recunoscut şi nu vor recunoaşte niciodată anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeei. Farsele de referendumuri în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson nu au nicio legitimitate şi vor fi încălcări evidente ale Cartei ONU. Aliaţii din cadrul NATO nu vor recunoaşte anexarea ilegală şi nelegitimă a acestor regiuni. Aceste teritorii sunt ale Ucrainei. Le cerem tuturor statelor să respingă încercările evidente de a cuceri teritorii”, anunţă Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

O nouă escaladare a războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei

„Aceste decizii ruse, inclusiv mobilizarea parţială, constituie o nouă escaladare a războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Continuăm să respingem retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru război, pentru suferinţele imense pe care agresiunea sa le aduce asupra poporului ucrainean, precum şi pentru costurile războiului, inclusiv pentru cetăţenii ruşi mobilizaţi acum. Oprirea conflictului depinde de Rusia. Rusia trebuie să înceteze imediat acest război şi să se retragă din Ucraina”, precizează NATO.

„Reafirmăm susţinerea neclintită pentru independenţa Ucrainei, pentru suveranitatea şi integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute internaţional, precum şi pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare. Aliaţii din cadrul NATO rămân determinaţi să furnizeze sprijin politic şi practic Ucrainei în contextul în care continuă să se apere de agresiunea rusă. NATO este o alianţă defensivă şi va continua eforturile pentru pace, securitate şi stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică. Suntem uniţi pentru a apăra şi a proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat”, subliniază Alianţa Nord-Atlantică.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat recent că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului rus.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase