Home » D:News » Cazurile de holeră din Haiti ar putea să explodeze, avertizează ONU

Cazurile de holeră din Haiti ar putea să explodeze, avertizează ONU

Publicat: 07.10.2022

Organizația Națiunilor Unite a emis pe 6 octombrie un avertisment cu privire la o posibilă explozie în ceea ce privește cazurile de holeră din Haiti, stat devastat de criză.

Organizația a cerut crearea unui coridor umanitar pentru a ușura deblocarea principalului terminal de import de combustibil al țării, astfel încât serviciile să funcționeze din nou și să pună la dispoziție apă curată.

Haiti a anunțat primele cazuri duminică, 2 octombrie, șapte persoane pierzându-și viața din cauza bolii. Cazurile de holeră din Haiti nu mai constituiseră o problemă de 3 ani.

Cazurile de holeră din Haiti ar putea fi mai multe decât spun cifrele oficiale

Au fost confirmate 11 cazuri și există alte 111 cazuri suspecte, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari, a declarat Ulrika Richardson, rezidentă ONU și coordonatoare umanitară pentru Haiti.

Vorbind din Haiti prin video, ea a spus că, deocamdată, cazurile par să fie limitate în principal la capitala Port-au-Prince, notează Medical Xpress.

Cazurile de holeră din Haiti ar putea crește vertiginos

„Având în vedere condițiile actuale din Haiti și dacă nu sunt îndeplinite toate condițiile bune, suntem de fapt în fața unei creșteri destul de exponențiale, dacă nu explozive, a cazurilor de holeră”, a spus ea.

„S-ar putea spune chiar că, din păcate, probabil există condiții pentru o furtună perfectă”, a continuat Richardson.

Richardson a spus că „numărul (de infectați) ar putea fi mult mai mare”.

Au fost făcute teste în străinătate pentru a determina dacă aceasta este aceeași tulpină de holeră ca cea care a ucis peste 10.000 de oameni din 2010 până în 2019.

Creșterea prețului carburanților

De când guvernul a anunțat creșterea prețului la carburanți pe 11 septembrie, statul Haiti deja instabil și sărac a fost lovit de revolte, jafuri și demonstrații.

De la jumătatea lunii septembrie, cel mai mare terminal de import de combustibil din țară, din Varreux, este controlat de puternice bande armate.

„Asta înseamnă că întreaga țară rămâne fără combustibil”, a spus Richardson. Așa că unele spitale și alte unități de sănătate se închid, iar gunoiul se adună pe străzi.

Fără apă curată

Distribuția apei a fost întreruptă, ceea ce este periculos, deoarece apa curată este esențială pentru combaterea unei epidemii de holeră, deoarece bacteria care o provoacă se transmite prin apa murdară, a explicat Richardson.

Organizația Națiunilor Unite și alte organizații umanitare au făcut joi un apel pentru crearea unui coridor umanitar care să permită eliberarea de combustibil la terminalul Varreux și să răspundă nevoilor urgente ale oamenilor.

Guvernul trebuie să facă tot posibilul pentru a debloca terminalul de combustibil, a spus Richardson.

Și bandele care ocupă terminalul trebuie să știe, a spus ea, că „acest lucru ucide oameni, literalmente ucide oameni”.

Richardson le-a cerut puterilor străine să asiste Haiti în consolidarea forțelor sale de securitate, „care aparent nu sunt suficiente pentru a debloca terminalul”.

Se cere ajutor internațional

„Lăudăm eforturile Poliției Naționale din Haiti, care a lucrat neobosit pentru a încerca să mențină pacea”, a declarat Antony Blinken, înalt diplomat american, aflat în Peru pentru o întâlnire a Organizației Statelor Americane.

„Dar au nevoie de ajutorul nostru. Au nevoie de sprijinul nostru continuu”, a adăugat Blinken.

Într-un mesaj televizat miercuri seara, prim-ministrul Ariel Henry a făcut apel la „prietenii internaționali ai Haitiului” să ajute la combaterea bandelor armate despre care spunea că au luat țara „ostatică”.

Vorbind la o reuniune a Consiliului de Securitate la sfârșitul lunii septembrie, reprezentantul ONU al Haiti, Helen La Lime, a spus că noua violență, la 5 ani după plecarea forțelor de menținere a păcii ONU, testează poliția haitiană, care primește sprijinul ONU pentru a-și consolida capacitatea de răspuns.

Situația dificilă este departe de a se fi terminat

China a cerut un embargo asupra transferului de arme de calibru mic către bandele din Haiti. Statele Unite și Mexic, care au elaborat o rezoluție în iulie, cerându-le statelor să interzică transferul de arme de calibru mic, au declarat că lucrează la un nou text.

O nouă întâlnire despre Haiti este programată pentru 21 octombrie.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum trebuie să se transforme Rusia după război? Alexei Navalnîi: „Acest lucru este inevitabil”

Robotul Tesla face deja valuri. Elon Musk a anunțat care va fi prețul pentru „Optimus”

Românii au cumpărat mai multe bilete de avion, în ciuda prețurilor mai mari

Primele monede cu portretul Regelui Charles al III-lea. Ce se întâmplă cu banii cu imaginea Reginei Elisabeta?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase