Home » D:News » Eclipsă parțială de Soare, vizibilă și din România. La ce oră poate fi observată?

Eclipsă parțială de Soare, vizibilă și din România. La ce oră poate fi observată?

Eclipsă parțială de Soare, vizibilă și din România. La ce oră poate fi observată?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.10.2022

O eclipsă parțială de Soare are loc marți, 25 octombrie, fiind ultimul astfel de eveniment al anului 2022, parțială vizibilă din Europa, vest și sudul Asiei și nord-estul Africii.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%, notează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe la momente diferite. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.

Când va avea loc următoarea eclipsă parțială de Soare vizibilă din România?

Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2 ore și 26 de minute.

Pentru București maximul vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu cel mult 10 minute mai devreme sau mai târziu.

Această eclipsă se va vedea ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipsei se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%.

Următoarea eclipsă parțială de Soare va vizibilă din România va avea loc în 2027.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase