Home » D:News » Lipsa zăpezii a dus la demontarea telescaunului dintr-un sat din Alpii francezi

Lipsa zăpezii a dus la demontarea telescaunului dintr-un sat din Alpii francezi

Publicat: 24.11.2022

În jur de 100 de persoane s-au adunat în satul Saint-Firmin din Alpii francezi pentru a-i spune adio telescaunului ce cândva domina pantele muntoase, pe măsură ce o echipă demonta ultimele componente. Motivul? Lipsa zăpezii!

Lipsa zăpezii a făcut ca telescaunul să stea neutilizat timp de mai mulți ani.

„S-a produs încălzirea globală și asta ne-a schimbat viziunea asupra acestui sit”, a declarat pentru CNN Didier Beauzon, în vârstă de 63 de ani, care a trăit toată viața în Saint Firmin și este un oficial ales care deservește satul.

„Ei bine, acum trebuie să i-l redăm naturii”, a adăugat el.

Lipsa zăpezii a făcut ca un telescaun să stea nefolosit timp de 15 ani

Zona de schi a fost construită inițial în 1964 pentru a-i ajuta pe copiii din sat să învețe cum să schieze undeva aproape de casă înainte de a aborda traseele mai dificile din jurul Alpilor.

Deși cândva se bucura de zăpadă în fiecare iarnă, lucrurile s-au deteriorat în ultimele decenii. Este o situație cu care se confruntă în prezent și alte stațiuni de schi franceze și europene, deoarece criza climatică a cauzat scurtarea sezonului de schi și a redus acoperirea cu zăpezi montane și a ghețari.

„Lipsa zăpezii a făcut ca ultima dată când a funcționat telescaunul a fost acum aproximativ 15 ani și doar pentru un weekend. De atunci, nu a mai fost folosit”, a spus Beauzon.

Cum arăta satul înainte să se confrunte cu lipsa zăpezii?

Dar lucrurile nu au stat întotdeauna așa, își amintește Beauzon de tinerețe, când în sat se organizau activități pe timp de iarnă pentru copii la locul de schi.

Asociația sportivă locală organiza competiții la sfârșit de săptămână, iar miercurea deschidea evenimente distractive pentru toată lumea, urmate de ceremonii de premiere în piața centrală a satului.

„Toată lumea putea câștiga un premiu, tot ce trebuia să faci era să ajungi la bază, indiferent cum”, a spus Beauzon.

Premiile erau de obicei modeste (o pereche de șosete, un baton de ciocolată), dar aduceau bucurie, a spus el. La sfârșitul fiecărui sezon de schi, trofee erau acordate celor mai puternici schiori ai satului.

„Eu nu am câștigat niciodată un trofeu. Dar a fost întotdeauna o sursă de bună dispoziție pentru toată lumea, pentru că a existat întotdeauna o atmosferă plăcută”, a spus Beauzon.

Cât a costat demontarea telescaunului?

Din păcate, astfel de tradiții s-au topit odată cu zăpezile. Și deoarece telescaunul ruginea în tăcere ca o amintire tristă a vremurilor trecute, satul a decis să scape de el, o provocare care s-a dovedit a fi destul de dificilă.

„În interiorul stâlpului, am constatat că era mult mai întărit decât ne așteptam”, a declarat Olivier Bustillo, managerul grupului de mediu Mountain Wilderness, însărcinat cu demontarea telescaunului.

„Am petrecut cu o jumătate de oră sau poate aproape cu o oră mai mult la fiecare stâlp”, a adăugat Bustillo.

Echipa de aproximativ 20 de muncitori a avut nevoie de două zile pentru a termina dezmembrarea întregului sistem de telescaun; grupul a demontat deja aproximativ 10 sisteme similare în Franța, potrivit lui Bustillo.

Costul dezmembrării întregului sistem de telescaun din Saint-Firmin este de aproximativ 20.000 de euro, finanțat în principal de administrația locală cu ajutorul organizațiilor caritabile. Metalul recuperat a fost colectat de o companie specializată în fier vechi și va fi reciclat, a spus Bustillo.

Recorduri de temperatură

Este puțin probabil ca acesta să fie ultimul telescaun demontat. Anul acesta a avut loc un val de căldură record în Franța și cea mai mare parte a Europei de Vest, împingând temperaturile aproape de sau peste 40°C pentru o perioadă susținută în timpul verii. Incendiile au afectat partea de sud și de vest a țării.

În prezent, 62% din populația Franței este expusă fie la riscuri climatice „semnificative”, fie „foarte semnificative”, potrivit datelor Ministerului francez al Mediului.

În plus, Franța s-ar putea confrunta cu un viitor mult mai provocator, deoarece temperaturile sunt așteptate să crească cu 3,8 grade până în 2100 și chiar cu 6,7 grade în cel mai rău scenariu, potrivit unui studiu publicat de cercetătorii de la serviciul național de meteorologie francez Météo France în octombrie.

La începutul lunii noiembrie, stațiunea de schi franceză Val Thorens, aflată la cea mai mare altitudine din Europa, a anunțat că amână deschiderea sezonului său de schi cu o săptămână, până pe 26 noiembrie, din cauza „vremii calde de toamnă”.

Sfârșitul unei ere

În Saint-Firmin, localnicii au decis să construiască ceva pe vechiul loc al telescaunului, pentru a le aminti copiilor de această bucată de istorie. Mulți s-au bucurat că satul poate în sfârșit să meargă mai departe și să facă din nou util locul. Cu toate acestea, a rămas și sentimentul de pierdere.

„Cred că oamenii devin conștienți de evoluția climei. Într-adevăr, totul este despre asta. Când vorbim despre telescaun, oamenii vorbesc despre climă”, a spus Beauzon.

„M-am simțit puțin nostalgic. Suntem în doliu după o întreagă epocă ce nu se va mai întoarce niciodată”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Vânzarea de alcool, interzisă pe stadioanele de la Cupa Mondială din Qatar

Urme de explozibil, găsite la conductele Nord Stream. Descoperirea confirmă teoria sabotajului

Ce comenzi și venituri au avut magazinele online de Black Friday?

Angajații Twitter au început să plece din companie după ultimatumul lui Elon Musk

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase