Home » D:News » Marea Britanie și Grecia negociază returnarea Marmurelor Partenonului, luate de britanici în urmă cu 200 de ani

Marea Britanie și Grecia negociază returnarea Marmurelor Partenonului, luate de britanici în urmă cu 200 de ani

Publicat: 11.12.2022

Muzeul Britanic și Guvernul Greciei negociază returnarea Marmurelor Partenonului, numite și Marmurele Elgin. Acestea sunt o serie de sculpturi care au decorat odinioară exteriorul Partenonului, un templu al Acropolei din Atena, care a fost construit între anii 447 și 432 î.Hr. și dedicat zeiței Atena.

Sculpturile, vechi de 2.500 de ani, au fost aduse în Anglia în prima decadă a secolului al XIX-lea de către Thomas Bruce, al șaptelea conte de Elgin și ambasador al Marii Britanii la Imperiul Otoman, care la acea vreme includea și Grecia. Bruce a primit permisiunea de la sultanul otoman de a investiga Acropole (deși Muzeul Acropole din Grecia contestă faptul că a avut permisiunea de a îndepărta sculpturile de la Partenon), conform Live Science.

Bruce a trimis artefactele către Londra, acolo unde au fost expuse pentru prima dată în 1807 și vândute Guvernului britanic în 1816. Astăzi, acestea se află în Galeria Duveen din Muzeul Britanic. Nu toate sculpturile au fost luate, unele aflându-se încă în Grecia.

Grecia solicită de zeci de ani returnarea sculpturilor

Grecia solicită de zeci de ani returnarea sculpturilor, iar în 1983 a transmis o cerere oficială pentru returnarea permanentă a sculpturilor din Partenon, în Grecia, conform Muzeului Britanic.

Noile discuții privind returnarea marmurelor au început în noiembrie 2021, dar legea britanică stipulează că artefactele de la Muzeul Britanic din Londra nu pot fi retrase, un proces necesar pentru a transfera proprietatea integrală.

Guvernul britanic a precizat că nu are în plan să schimbe legea, iar cele două părți încearcă să găsească alternative care ar putea fi permise de legislația britanică, cum ar fi un acord care ar permite Muzeului Britanic și Greciei să împartă sculpturile.

În cazul în care cele două țări vor ajunge la un acord, o serie de expoziții cu artefacte grecești, care nu au părăsit niciodată Grecia ar putea ajunge la Muzeul Britanic, luând locul marmurelor.

Marmurele Pantenonului, un simbol al nașterii zeiței Atena

În Grecia, Muzeul Acropole este pregătit să primească Marmurele Partenonului. În prezent, mulaje din ipsos ale marmurelor, alături de artefacte antice pe care contele de Elgin le-a lăsat în urmă, sunt expuse pentru public.

Marmurele Partenonului de la Muzeul Britanic includ sculpturi care reprezintă nașterea zeiței Atena. Potrivit mitului, Atena a fost fiica lui Zeus și a zeiței Metis. Zeus s-a temut că Atena ar putea deveni mult mai puternică decât el, așa că a înghițit-o pe Metis în timp ce era însărcinată. Asta nu a oprit sarcina, iar Atena a devenit atât de mare încât zeul fierar grec Hefaistos a fost nevoit să despice capul lui Zeus cu un topor. Imediat s-a născut și zeița.

În timp ce sculpturile nu arată nașterea, acestea arată reacția zeilor, inclusiv sculpturile care le înfățișează pe „zeița Soarelui, Helios și capetele a doi dintre cei patru cai ai săi”, care par să se ridice de la suprafață, a scris Ian Jenkins, curator la Muzeul Britanic, în cartea sa Sculpturile Partenonului.

Alte marmure ale Partenonului de la Muzeul Britanic prezintă o luptă mitică între centauri și lapiți, un popor legendar care a triumfat asupra centaurilor și i-a alungat de pe pământurile lor.

Vă mai recomandăm și: 

Imagini impresionante la Atena. Clădirile antice de pe Acropole au fost acoperite de zăpadă

Top 10 invenții din Grecia Antică pe care le folosim și în prezent

Cine a fost Pericle, marele om politic din Grecia Antică

Cum erau îngrijite persoanele cu dizabilități în Grecia Antică?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase